Werken: waar moet je op letten?

Als je een kindje krijgt, verandert je leven in vele opzichten. Je dagelijks leven zal er voortaan anders uitzien dan voorheen, iets waar je al in een vroeg stadium van je zwangerschap over moet nadenken. Want hoe zit het bijvoorbeeld met je werk? Ga je minder werken? Wat vind je baas ervan? En op welke zaken heb je eigenlijk recht qua werk als je zwanger bent? Op deze pagina lees je meer over zwangerschap en werk, en waar je aan moet denken voor als je kindje straks geboren is.

Zwangerschap en werk

Ben je zwanger? Dan zal je dit kenbaar moeten maken op je werk. Het is verstandig om je baas te vertellen over je zwangerschap zodra je de twaalf weken-echo hebt gehad. Dan hebben jullie allebei voldoende tijd om de praktische zaken te regelen. Je baas zal bijvoorbeeld willen weten wanneer je met zwangerschapsverlof gaat en of je na de zwangerschap minder uren wilt gaan maken op je werk. Denk hier dus goed en op tijd over na. Denk ook alvast na over de kinderopvang, want hiervoor gelden vaak lange wachtrijen.

Zwanger en rechten op je werk

Let er op dat je krijgt waar je recht op hebt. Als je zwanger bent, heb je wat betreft werk namelijk enkele rechten die bij wet zijn vastgelegd:

  • regelmatige werktijden en rusttijden;
  • extra pauzes (maximaal 1/8 deel van je werktijd);
  • een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
  • geen onregelmatig werk, overwerk en nachtdiensten;
  • noodzakelijk zwangerschapsonderzoek als dat onder werktijd plaats moet vinden. Je loon wordt doorbetaald voor de duur van het zwangerschapsonderzoek en de reistijd.

 

Op deze zaken heb je recht tot zes maanden na de bevalling (met uitzondering van de onderzoeken). Overleg natuurlijk wel altijd met je werkgever.

Zwanger en verlof van je werk: enkele feiten

Als je zwanger bent, heb je ook recht op zwangerschapsverlof. Zo kom je tijdens de laatste weken van je zwangerschap los van de stress van je werk, kun je de resterende weken rustig thuis doorbrengen en kun jij je goed voorbereiden op de bevalling. Enkele feiten op een rij:

 

  • Je hebt recht op zwangerschapsverlof vanaf zes tot vier weken voor de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Dit verlof duurt tot en met de dag van de bevalling.
  • Daarnaast heb je recht op minstens tien weken bevallingsverlof. Dit gaat in op de dag na de bevalling.
  • Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof moeten samen minstens zestien weken zijn en je kunt het verlof niet in delen opnemen.
  • Tijdens je verlof ontvang je een zwangerschapsuitkering van het UWV.
  • Zwangerschap mag geen reden zijn voor ontslag.

Misschien vind je het leuk om de uitslag van de zwangerschapstest te bewaren voor later. De zwangerschapstesten van Predictor zijn afbreekbaar en kun je daarom gemakkelijk bewaren. Leuk om aan je familie te laten zien of in je fotoboek te plakken. Zo zijn er nog veel meer tips voor tijdens je zwangerschap. Lees ze allemaal op deze pagina en de rest van predictor.nl.

Onze partners