Kraamzorg: een zeer welkome hulp

Je bent zwanger en dus breekt er een heel bijzondere tijd voor je aan. Tijdens je zwangerschap zul je jezelf al voorbereiden op de kraamtijd. Is het je eerste kindje? Dan is het best spannend wat er allemaal op je afkomt. Want hoe verzorg je jouw pasgeboren kindje? En hoe voorkom je dat het huishouden versloft terwijl jullie gezinnetje druk bezig is met wennen aan elkaar? De kraamverzorgende biedt uitkomst. Zij is er om jou te ontlasten en geeft je nuttige tips en adviezen. Het tijdig regelen van kraamzorg is dan ook erg belangrijk om goed voorbereid te zijn op de komst van je baby.

Kraamzorg als rots in de branding

De taken van de kraamzorg zijn veelomvattend. Ze ondersteunt de verloskundige bijvoorbeeld tijdens de thuisbevalling en ze verzorgt jou en je baby direct ná de bevalling. Daarnaast speelt ze een belangrijke rol tijdens de kraamperiode. Ze voert medische controles uit bij jou en je baby, ze houdt jullie gegevens bij in je kraamdossier, ze helpt je bij het geven van borstvoeding en ze geeft je emotionele steun. Predictor werkt samen met ZiNKraamzorg en de Kraamvogel. Voor professionele kraamzorg en een goede start voor je baby en jou. Zij geven professioneel advies, van (borst) voeding en vitamines tot alles wat je nodig hebt om na 8 dagen de zorg voor je baby vol vertrouwen op te pakken.

Kraamzorg regelen is echter ook van belang omdat de huishoudelijke taken vaak niet door jou of je partner uitgevoerd kunnen worden. Daarom ondersteunt de kraamverzorgende jullie met allerlei huishoudelijke taken, van het stofzuigen en het boodschappen doen tot het doen van de was en het verzorgen van jullie maaltijden. Zo kunnen jullie je als kersverse ouders volledig op de zorg voor jullie kindje richten.

Kraamzorg aanvragen bij je zorgverzekeraar

Kraamzorg wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Deze vergoeding is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Zo krijg je in 2015 tot tien dagen kraamzorg volledig vergoed. Vaak moet je dan wel kraamzorg aanvragen bij een gecontracteerd kraamzorgbureau en in sommige gevallen geldt een (kleine) eigen bijdrage. Vaak krijg je vanuit je aanvullende verzekering een ruimere vergoeding voor kraamzorg. Op de website van je zorgverzekeraar lees je hier meer over.

Het regelen van kraamzorg is iets dat al vroeg in de zwangerschap moet gebeuren, vaak al voor de zestiende week. Vraag ook even na of je zorgverzekeraar misschien leuke en handige extra’s biedt, zoals een advieslijn of een gratis kraampakket. Daarin zitten spulletjes die goed van pas komen in de eerste weken na de bevalling. Dat geeft het toch al zo leuke feestje nog net iets extra’s!

Misschien vind je het leuk om de uitslag van de zwangerschapstest te bewaren voor later. De zwangerschapstesten van Predictor zijn afbreekbaar en kun je daarom gemakkelijk bewaren. Leuk om aan je familie te laten zien of in je fotoboek te plakken. Zo zijn er nog veel meer tips voor tijdens je zwangerschap. Lees ze allemaal op deze pagina en de rest van predictor.nl.

Onze partners