Kinderopvang: waar moet je aan denken?

Als je net zwanger bent, gaan er veel dingen door je hoofd. Wat komt er allemaal op me af? Hoe vertel ik het mijn werkgever? Een belangrijke vraag die veel ouders in het begin van de zwangerschap echter vergeten is, hoe en wanneer je kinderopvang moet regelen. Het duurt immers nog maanden voordat je kindje er daadwerkelijk is. Toch is het slim om hier nu alvast over na te denken, zodat alles geregeld is wanneer het kindje is geboren.

Wanneer moet je de kinderopvang regelen?

Wanneer je de kinderopvang precies moet regelen, is afhankelijk van jouw situatie. Blijf je na de geboorte van je kind werken? Wanneer wil je weer aan de slag? Wat wil je partner? Bovendien heeft het kinderdagverblijf van jouw keuze misschien een wachtlijst. Ook familieleden moeten zich kunnen voorbereiden op hun baan als oppas. Hoe lang het dus ook nog lijkt te duren: begin op tijd!

De opties van kinderopvang op een rij

Als aanstaande ouder heb je verschillende opties als het gaat om de opvang van je kindje. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kinderdagverblijf, de gastouderopvang, de buitenschoolse opvang of hulp van je ouders of andere familieleden. Natuurlijk wil je de beste keuze maken voor je kindje. Stel jezelf bij het kiezen van het soort kinderopvang daarom de volgende vragen:

 

  • Hoeveel dagen heb je kinderopvang nodig? Stem dit af met je partner en je werkgever en bekijk op welke dagen je opvang of oppas nodig hebt.
  • Welke opties zijn betaalbaar? In sommige situaties heb je recht op kinderopvangtoeslag. Op de website van de overheid lees je hier meer over.
  • Bezoek het kinderdagverblijf of de crèche bij jou in de buurt. Hoe is de sfeer? Wat voor mensen werken er? Is er een wachtlijst? Vanaf wanneer kun je je inschrijven?
  • In welke mate wil je jouw ouders of andere familieleden betrekken bij de opvoeding van je kindje? Opa’s en oma’s kunnen handig zijn als oppas, maar ze spelen daardoor ook snel een grote rol in het leven van jou en je baby. Maak hierover dus goede afspraken met elkaar.

Kies veilige kinderopvang voor je kindje

Bij de keuze voor kinderopvang staat de veiligheid van je kindje altijd voorop. In de wet zijn afspraken vastgelegd over de kwaliteit van kinderopvang. Zo zijn er regels op het gebied van opleiding en deskundigheid van het personeel en de betrokkenheid en inspraak van jou als ouder. Natuurlijk is ook je eigen gevoel heel belangrijk. Heb je geen goed gevoel bij dat ene kinderdagverblijf? Of voel je jezelf bezwaard om je moeder te vragen als oppas? Overweeg dan eerst een van de andere opties. Uiteindelijk weet jij als geen ander wat het beste is voor jouw kindje.

Misschien vind je het leuk om de uitslag van de zwangerschapstest te bewaren voor later. De zwangerschapstesten van Predictor zijn afbreekbaar en kun je daarom gemakkelijk bewaren. Leuk om aan je familie te laten zien of in je fotoboek te plakken. Zo zijn er nog veel meer tips voor tijdens je zwangerschap. Lees ze allemaal op deze pagina en de rest van predictor.nl.

Onze partners