Checklist zwangerschapstips

Hieronder staat een checklist voor de eerste drie maanden van je zwangerschap. Zo kun je op een overzichtelijke manier snel zien wat er allemaal moet gebeuren en worden geregeld in het begin van je zwangerschap.

Regelen in maand 1

  • Kattenbak verschonen: zorg dat iemand anders vanaf nu de kattenbak voor je verschoont i.v.m. toxoplasmose.
  • Tuinieren: trek handschoenen aan als je in de tuin aan het werk bent.

Doe je werk dat onveilig of te zwaar is tijdens een zwangerschap? Neem dan contact op met je werkgever, vakbond of bedrijfsarts zodra je weet dat je zwanger bent. Je hebt recht op aangepast werk.

Informatie over de risico’s tijdens de zwangerschap op het werk en beschermende maatregelen kan je nu aanvragen via www.erfelijkheid.nl of de Erfolijn: e-mail erfolijn@erfocentrum.nl of telefoon 0900-66 555 66 (kost 25 ct per minuut)

Regelen in maand 2

  • Bezoek aan de verloskundige of huisarts. Als je ongeveer 6 weken over tijd bent en alles verloopt verder normaal, is het tijd om een afspraak met de verloskundige of huisarts te maken. In principe mag je zelf kiezen aan wie je de begeleiding van je zwangerschap en van de bevalling toevertrouwt. Echter in de praktijk is het vaak zo dat wanneer er een verloskundige beschikbaar is, deze de bevalling doet en niet de huisarts. Wanneer er bij jou in de familie erfelijke aandoeningen voorkomen, raden we je aan contact op te nemen met je huisarts. Die kan dan namelijk een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie adviseren.
  • Voorbereiding gesprek verloskundige. Schrijf alvast alle vragen op die je wilt stellen aan je verloskundige of gynaecoloog. Kijk hiervoor ook alvast bij ‘eerste bezoek aan de verloskundige’.
  • Kraamzorg: Vraag bijtijds kraamzorg aan zodat je verzekerd bent van een kraamzorgbureau dat bij jou past. Predictor werkt samen met ZiNKraamzorg en de Kraamvogel. Naast vrienden, kennissen en internet kan de verloskundige je adviseren.

Regelen in maand 3

  • Werkgever inlichten: wettelijk gezien hoef je je werkgever pas drie maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum te vertellen van je zwangerschap. Echter zal het wel eerder zichtbaar zijn voor hem of haar aangezien je buik behoorlijk in omvang zal zijn toegenomen. Het is verstandig je werkgever eerder op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Veel vrouwen doen dit dan ook na hun eerste bezoek aan de verloskundige, wanneer ze drie maanden zwanger zijn. Je werkgever kan dan namelijk tijdig met jou je werkzaamheden bekijken en eventueel verlichten gedurende je zwangerschap. Daarnaast kan hij tijdig op zoek gaan naar een vervanger tijdens jouw verlof.
  • Ontslag: je mag niet ontslagen worden omdat je zwanger bent, dit mag ook nooit een reden zijn voor afwijzing bij een sollicitatie. Je bent niet verplicht om tijdens een sollicitatieprocedure te vertellen dat je zwanger bent.
  • Kinderopvang: wil je blijven werken na de geboorte van je kind? Denk dan alvast na over wat voor soort kinderopvang je wilt regelen. Vooral bij kinderdagverblijven moet je er vroeg bij zijn. Bij de meeste kinderdagverblijven kun je je al inschrijven zodra je zwanger bent. De drie belangrijkste vormen van kinderopvang zijn het kinderdagverblijf, de gastouderopvang en de buitenschoolse opvang. De peuterspeelzaal hoort hier strikt genomen niet bij omdat het niet bedoeld is als kinderopvang maar een pedagogisch doel heeft.

Misschien vind je het leuk om de uitslag van de zwangerschapstest te bewaren voor later. De zwangerschapstesten van Predictor zijn afbreekbaar en kun je daarom gemakkelijk bewaren. Leuk om aan je familie te laten zien of in je fotoboek te plakken. Zo zijn er nog veel meer tips voor tijdens je zwangerschap. Lees ze allemaal op deze pagina en de rest van predictor.nl.

Onze partners