Vaak moeten plassen als je zwanger bent

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Een daarvan is vaak moeten plassen. Dit is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen en komt dan ook vaak voor in het prille begin van de zwangerschap. Je merkt dan dat je vaker aandrang hebt om te urineren en dat je ’s nachts vaker dan voorheen wakker wordt omdat je naar het toilet moet.

Waarom moet je vaak plassen als je zwanger bent?

De reden dat je vaker naar de wc moet – of in elk geval denkt dat je vaak moet plassen, is onder andere de groei van de baarmoeder. Deze drukt tegen de blaas aan, waardoor je eerder en vaker moet plassen. Het is echter ook een combinatie van de toename van hormonen en een verhoogd bloedvolume. Ook moeten je nieren harder werken als je zwanger bent. 

Hoewel het vervelend kan zijn als je om de haverklap moet plassen, is het niet schadelijk. Zorg er wel voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt, bij voorkeur twee liter per dag. Anders kun je uitgedroogd raken. Ook is het goed om in de gaten te houden of de verhoogde aandrang niet veroorzaakt wordt door een blaasontsteking. Het vaak moeten plassen van hele kleine beetjes, bloed bij de urine, pijn of een branderig gevoel bij het plassen en pijn in de onderbuik kunnen duiden op een blaasontsteking. Raadpleeg bij twijfel je huisarts. Hij kan testen of er inderdaad sprake is van een ontsteking en je in dat geval een veilig antibioticum voorschrijven.

Wat kun je doen als je vaak moet plassen?

Zoals gezegd: ga in elk geval niet minder drinken! Je kunt wel overdag wat meer en vaker drinken en ’s avonds wat minder. Zo hoef je ’s nachts minder vaak je bed uit om te plassen. Drink bij voorkeur water in plaats van koffie, thee of suikerhoudende dranken als cola. Van deze dranken zal je namelijk vaker moeten plassen. Verder kun je jezelf geruststellen met de gedachte dat het vaak moeten plassen afneemt na het eerste trimester. Helaas is vaak moeten plassen een terugkomende kwaal als je zwanger bent: in het laatste trimester drukt je baby nog meer op je blaas, waardoor je ook dan vaker zult moeten plassen. 

Je lichaam verraadt vaak al voordat je over tijd bent dat je zwanger bent. Zwanger zijn, gaat namelijk gepaard met grote veranderingen in je lichaam. Misschien smaakt je koffie niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit zou erop kunnen duiden dat je zwanger bent. Je hormonen worden op hun kop gezet en dit heeft allerlei effecten.

Onze partners