Uitblijven menstruatie: zwanger of niet?

  • Iedere vrouw heeft er mee te maken: de menstruatie. We worden iedere maand ongesteld, krijgen er soms vervelende klachten van, zoals hoofdpijn en buikkrampen, en het liefst zouden we er voorgoed vanaf zijn. Maar de menstruatie is er niet voor niets. Het zorgt er namelijk voor dat je zwanger kunt worden! Het uitblijven van je menstruatie kan dan ook betekenen dat je zwanger bent. Om te weten hoe dit precies zit, is het goed om te weten hoe de menstruatiecyclus werkt.

    Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en stopt op de dag voor je volgende menstruatie. In de eerste fase van de cyclus bereidt je lichaam zich voor op de eisprong. Het hormoon FSH en het luteïniserend hormoon worden aangemaakt om de rijping van de eicellen te bevorderen. Deze fase eindigt met het springen van de eicel. In de tweede fase worden grote hoeveelheden progesteron aangemaakt. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies zo dik dat de eicel zich er in kan gaan nestelen. Wordt de eicel bevrucht? Dan ben je zwanger. Je krijgt dan geen menstruatie. Wordt de eicel niet bevrucht? Dan sterft de eicel af. De dikke bekleding van de baarmoederwand wordt dan afgebroken: je wordt ongesteld.

Mijn menstruatie blijft uit: ben ik zwanger?

Wanneer je normaal gesproken regelmatig ongesteld bent en je nu merkt dat je menstruatie plotseling uitblijft, dan kan het zijn dat je zwanger bent. De kans hierop is groter wanneer:

  • Je na je vorige menstruatie onveilige seks hebt gehad
  • Je de pil onlangs bent vergeten
  • Er iets is misgegaan met het gebruik van het condoom

Je menstruatie blijft uit, en nu? Was je van plan om een kindje te krijgen? Dan spring je waarschijnlijk een gat in de lucht als je merkt dat je niet ongesteld bent geworden. Dat je ‘overtijd’ bent, is echter geen garantie dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest biedt dan uitkomst. Je kunt deze test al doen vanaf de eerste dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. En met sommige tests zelfs al vanaf zes dagen eerder. Bij een zwangerschapstest worden de HCG-waarden in je urine gemeten. Is het HCG-hormoon aanwezig? Dan ben je zwanger. Heb je een onregelmatige cyclus, dan is het moeilijk te zeggen wanneer je overtijd bent. Je kunt voor het doen van een zwangerschapstest dan het beste uitgaan van de langste cyclus in het laatste half jaar en daar een dag extra bij optellen.

Andere redenen om geen menstruatie te hebben

Het uitblijven je menstruatie hoeft niet per definitie te betekenen dat je zwanger bent. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld: het ‘doorslikken’ van de pil, ziekte en stress, de overgang, ondergewicht of het net gestopt zijn met de pil. In dat laatste geval kan het tot een paar maanden duren voordat je hormoonhuishouding weer op orde is. Het uitblijven van je menstruatie is dus niet vreemd na het stoppen met de pil. Heb je gedurende een langere tijd geen menstruatie, terwijl dit wel zou moeten? Dan kan het raadzaam zijn contact op te nemen met je huisarts.

Je lichaam verraadt vaak al voordat je over tijd bent dat je zwanger bent. Zwanger zijn, gaat namelijk gepaard met grote veranderingen in je lichaam. Misschien smaakt je koffie niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit zou erop kunnen duiden dat je zwanger bent. Je hormonen worden op hun kop gezet en dit heeft allerlei effecten.

Onze partners