Snel moe: een mogelijk teken van zwangerschap

Had je voorheen ruim voldoende slaap en werd je iedere ochtend fit wakker, nu je zwanger bent is dat wel even anders. Je slaapt lichter, je wordt met een slaperig gevoel wakker en je merkt dat je gedurende de dag snel moe wordt. Het veel en vaak moe zijn, is een typisch zwangerschapssymptoom voor het eerste trimester. Ben je de laatste tijd veel moe en zijn er andere symptomen die er op kunnen wijzen dat je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest.

Waarom ben je snel en veel moe als je zwanger bent?

Zodra je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Je lijf zet alles op alles om het kleine wezentje in je buik goed en in een juist tempo te laten groeien. Dat vraagt nogal wat van je. Je baby slokt veel van je energie op en verschillende delen van je lichaam maken zich op voor wat komen gaat. Geen wonder dus dat je je vooral in het begin van de zwangerschap soms letterlijk uitgeput kunt voelen. 

En niet alleen het laten groeien van je baby maakt je snel moe. Ook de dagelijkse dingen die je voorheen zonder moeite deed, kunnen een enorme vermoeidheid veroorzaken. Denk aan je werk, sporten en het onderhouden van je sociale leven. Ook psychisch gebeurt er nogal wat met je als je een kindje verwacht. Vooral als het je eerste zwangerschap is, speelt er van alles door je hoofd. Hoe gaat je leven er straks uit zien? Is je kindje gezond? Wat moet er allemaal nog gebeuren voordat je zoontje of dochtertje ter wereld komt? Al met al zijn er dus voldoende redenen aan te wijzen waarom je tijdens het eerste trimester van je zwangerschap vaak moe bent.

Wat kun je doen als je vaak moe bent?

Vaak nemen klachten als moe zijn tijdens een zwangerschap af na het eerste trimester. Je lichaam heeft zich dan deels kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie en je hebt even tijd gehad om aan het idee te wennen. Maar hoe kom je nu de eerste drie maanden door zonder om te vallen?

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Merk je dat je snel moe bent tijdens je werk? Probeer dan taken af te stoten en vraag je collega’s om hulp. Af en toe een vakantiedag opnemen om even bij te komen kan handig zijn als je nog niemand wilt vertellen dat je zwanger bent. Zoek ook nieuwe manieren om te ontspannen. Neem bijvoorbeeld yogalessen, laat je masseren of ga op zwangerschapsgym. Je hebt dan een momentje helemaal voor jezelf en je leert onder andere je ademhaling onder controle te krijgen. Zo kun je optimaal ontspannen.

Snel moe door een ijzertekort

Veel vrouwen worden snel moe vanwege een tekort aan ijzer. Je kunt dit laten testen bij je huisarts. De inname van extra ijzer geeft je extra energie, waardoor je merkt dat je meer aankunt. En de belangrijkste remedie: zorg voor een goede nachtrust. Ook al slaap je lichter en moet je vaker je bed uit om te plassen, je rust absoluut uit als je in bed ligt. Maak je dus niet te druk als je niet kunt slapen en vaak moe bent, en weet dat de vermoeidheid snel weer zal afnemen. 

Je lichaam verraadt vaak al voordat je over tijd bent dat je zwanger bent. Zwanger zijn, gaat namelijk gepaard met grote veranderingen in je lichaam. Misschien smaakt je koffie niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit zou erop kunnen duiden dat je zwanger bent. Je hormonen worden op hun kop gezet en dit heeft allerlei effecten.

Onze partners