Pijn in onderbuik

Pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat je zwanger bent. Ontdek op deze pagina wat deze onderbuikpijn veroorzaakt en hoe je het kunt verlichten.

Wat is pijn in de onderbuik?

Het is bijna vanzelfsprekend dat je last krijgt van je buik als je zwanger bent. Er groeit immers een baby in je en dat vraagt nogal wat van je. Toch heeft niet iedere vrouw evenveel last van buikpijn. Bovendien zijn er verschillende soorten buikpijn te benoemen tijdens de zwangerschap.

Een van de eerste zwangerschapssymptomen is pijn in de onderbuik. Dit treedt vaak vrij vroeg in de zwangerschap op en kan, naast onder andere gevoelige borsten en het uitblijven van je menstruatie, een teken zijn dat je zwanger bent.

Waardoor ontstaat buikpijn in je onderbuik?

Wanneer de bevruchte eicel is ingenesteld in de baarmoeder, ben je zwanger. Vanaf dat moment zet je lichaam van alles in gang om het kindje te kunnen laten groeien en om zichzelf voor te bereiden op de bevalling. Zo ook de baarmoeder. Deze zit door middel van banden, eigenlijk een soort spieren, vast aan het bekken. Als je zwanger bent, groeit de baarmoeder om voldoende ruimte te kunnen bieden aan je baby. De banden die de baarmoeder vasthouden, rekken hierdoor op. Het gevolg: pijn in je onderbuik, schuin in de richting van je liezen. Deze onderbuikpijn wordt door veel vrouwen vergeleken met menstruatie-achtige buikpijn.

Wat kun je doen tegen onderbuikpijn?

De pijn in de onderbuik die voelt als menstruatiepijn, verdwijnt meestal na het eerste trimester van de zwangerschap. In die eerste maanden dat je zwanger bent, kun je de buikpijn in je onderbuik verlichten door een warm bad of een warme douche te nemen. Ook een warme kruik kan helpen.

In zeldzame gevallen is de onderbuikpijn een teken van een miskraam. Gelukkig is het hebben van buikpijn in je onderbuik meestal juist een goed teken. Je lichaam laat je weten dat het zich aanpast aan de zwangerschap en dat het alles in werking stelt om je kindje goed te kunnen laten groeien. Houdt de pijn aan of krijg je meer last van steken? Laat je urine dan even door de huisarts controleren op een urineweginfectie. De arts kan je dan helpen met de juiste behandeling.

Je lichaam verraadt vaak al voordat je over tijd bent dat je zwanger bent. Zwanger zijn, gaat namelijk gepaard met grote veranderingen in je lichaam. Misschien smaakt je koffie niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit zou erop kunnen duiden dat je zwanger bent. Je hormonen worden op hun kop gezet en dit heeft allerlei effecten.

Onze partners