Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn wordt door iedere vrouw anders ervaren. De een heeft nergens last van en komt fluitend de zwangerschap door, de ander heeft last van misselijkheid en telt de maanden tot de bevalling hardop af. Helaas hebben we zelf weinig invloed op hoe de zwangerschap verloopt. Je kunt sommige symptomen, zoals een misselijk gevoel, wel deels proberen te voorkomen of te verhelpen.

Hoe ontstaat misselijkheid tijdens de zwangerschap?

Het hebben van een misselijk gevoel kan meerdere oorzaken hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat de misselijkheid veroorzaakt wordt door het HCG-hormoon. Dit hormoon wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, omdat een hoge HCG-waarde in je bloed of urine hét teken is dat je zwanger bent. Naast misselijkheid kan dit hormoon ook andere zwangerschapssymptomen veroorzaken, zoals gevoelige borsten en vaker moeten plassen. Ook andere factoren kunnen zorgen voor een misselijk gevoel. Denk bijvoorbeeld aan stress, emoties en een gevoelige maag. Ben je misselijk en weet je niet of je zwanger bent? Dan is het slim om een zwangerschapstest te doen.

Wat kun je doen tegen een misselijk gevoel?

Misselijk zijn is een vervelend zwangerschapssymptoom. Gelukkig zijn er tips om de misselijkheid tegen te gaan. Neem vooral voldoende rust! Blijft de misselijkheid aan? Gun je maag dan ook rust: eet en drink niets gedurende twee uur. Bouw daarna op met steeds een extra slokje water en eet af en toe een hapje van een biscuit of cracker. Andere tips zijn:

  • Drink een glas lauw water of een kopje thee.
  • Eet een cracker of neem een kopje bouillon.
  • Zorg voor een regelmatig eetpatroon. Kies het liefst kleine porties verdeeld over dag en begin je ontbijt met een hap eten, gevolgd door kleine slokjes water.
  • Vermijd (sterk) gekruid en vet eten, omdat dit de maag kan irriteren.
  • Wacht na het wakker worden niet met eten en drinken, maar nuttig direct een klein ontbijtje. Vraag je partner om het ontbijt alvast naast je bed te zetten, zodat je niet direct hoeft op te staan. Zo kan je maag als het ware ook rustig ontwaken.

De kans is groot dat de misselijkheid na de 16e week van je zwangerschap afneemt. In het laatste trimester kan het weer terugkomen, omdat je baby dan flink tegen je maag drukt. Vaak is het misselijke gevoel na de bevalling direct weer verdwenen.

Is een misselijk gevoel schadelijk voor de baby?

Misselijkheid en overgeven is in principe niet schadelijk voor je baby. Je lichaam geeft altijd prioriteit aan je kindje, dus hij of zij zal niet snel iets tekort komen. Bovendien heeft je baby in de beginfase van de zwangerschap nog niet veel nodig. Als je erg veel of erg vaak moet braken, loop je wel kans op uitdroging. Het is daarom belangrijk dat je je urine in de gaten houdt: is deze donker van kleur en stinkt het erg? Dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

Je lichaam verraadt vaak al voordat je over tijd bent dat je zwanger bent. Zwanger zijn, gaat namelijk gepaard met grote veranderingen in je lichaam. Misschien smaakt je koffie niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit zou erop kunnen duiden dat je zwanger bent. Je hormonen worden op hun kop gezet en dit heeft allerlei effecten.

Onze partners