Gevoelige borsten tijdens je zwangerschap

Gevoelige borsten is een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Op deze pagina lees je wat pijnlijke borsten veroorzaakt en hoe je de pijn verzacht.       

Wat zijn gevoelige borsten?

Als je zwanger bent, zal je al snel de eerste zwangerschapsverschijnselen merken. Je bent bijvoorbeeld sneller moe, je moet vaker plassen of je hebt gevoelige borsten. Dat laatste kan zich uiten in pijn of overgevoeligheid: alleen al de geringste aanraking is dan vervelend. Je hebt moeite met het dragen van een BH, je kunt niet meer pijnloos op je buik slapen en elke schok, bijvoorbeeld door traplopen of over een drempel rijden, veroorzaakt soms hevige pijn.

Wat veroorzaakt pijnlijke borsten?

Hoe het komt dat je borsten gevoelig worden als je zwanger bent? Dat hebben we te danken aan het HCG-hormoon, ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Dit hormoon wordt door je lichaam aangemaakt voor de groei en ontwikkeling van je baby. In de eerste drie maanden maakt je lichaam teveel van dit hormoon aan. Het overschot wordt uitgescheiden via je urine. Een zwangerschapstest kan uitwijzen of de waardes van het HCG-hormoon zijn verhoogd: het teken dat je zwanger bent.

Door de grote hoeveelheid HCG-hormonen in je lijf wordt onder andere de bloedtoevoer naar je borsten verhoogd. Daardoor kun je last hebben van opgezwollen, pijnlijke borsten. Dit is, na het uitblijven van de menstruatie, een van de eerste tekenen van de zwangerschap.

Wat kun je doen als je borsten gevoelig zijn?

Heb je last van gevoelige borsten en weet je nog niet zeker of je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest. Dan weet je of de klachten kunnen komen door zwangerschap en dit kan je geruststellen. Helaas is er geen remedie tegen pijnlijke borsten als zwangerschapskwaal. Je kunt de pijn wel verlichten door geen BH te dragen wanneer je thuis bent. Moet je de deur uit? Kies dan voor extra ondersteuning, bijvoorbeeld door een sport-BH. Dat maakt schokkende bewegingen bij onder andere traplopen minder pijnlijk.

Het kan ook helpen je gevoelige borsten te masseren, bijvoorbeeld met een verzachtende olie. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het de kans op striae na de bevalling verkleint. Blijf je last houden van pijnlijke borsten? Weet dan dat de klachten na enkele weken waarschijnlijk zullen afnemen. Je lichaam heeft alleen even de tijd nodig om aan alle veranderingen te wennen.

Je lichaam verraadt vaak al voordat je over tijd bent dat je zwanger bent. Zwanger zijn, gaat namelijk gepaard met grote veranderingen in je lichaam. Misschien smaakt je koffie niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit zou erop kunnen duiden dat je zwanger bent. Je hormonen worden op hun kop gezet en dit heeft allerlei effecten.

Onze partners