Brandend maagzuur als je zwanger bent

Veel vrouwen die zwanger zijn, hebben last van brandend maagzuur. Maar wat is dat nu eigenlijk? En hoe kom je er vanaf?

Wat is brandend maagzuur?

Om de antwoorden te vinden op bovenstaande vragen, is het goed om te weten dat maagzuur een belangrijke rol speelt bij je spijsvertering. In je maag wordt het voedsel gemengd met maagsap, waarin onder andere spijsverteringsenzymen zitten. Die zorgen ervoor dat het voedsel snel en goed verteerd wordt. In het maagsap zit ook agressief zoutzuur, wat de groei van bacteriën die je met het eten en drinken binnenkrijgt, voorkomt.

Normaal gesproken merk je niets van het zure sap in je maag, onder andere doordat je maagwand is voorzien van een dikke slijmvlieslaag. En om te zorgen dat het maagzuur niet terugstroomt naar je slokdarm, zit er tussen je slokdarm en je maag een kringspier. Dit is een soort klepje dat normaal gesproken alleen open gaat om eten en drinken toe te laten in de maag. Soms werkt dit klepje niet goed. Het maagzuur kan dan terugstromen naar je slokdarm, met verschillende klachten als gevolg. Dat noemen we brandend maagzuur.

Klachten bij brandend maagzuur als je zwanger bent

Het is heel normaal dat je last hebt van brandend maagzuur als je zwanger bent. Je lijf is aan het veranderen en de druk op je maag wordt groter. Dit zorgt ervoor dat maagzuur sneller kan terugstromen naar je slokdarm. Dit zijn de belangrijkste oorzaken:
  • Aanmaak van het hormoon progesteron: hierdoor kan de kringspier, het klepje tussen je maag en je slokdarm, verslappen. Hierdoor kan er wel eens wat brandend maagzuur omhoog komen. Dit speelt vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap.
  • Groei van je baarmoeder: omdat je kindje groeit en steeds meer ruimte nodig heeft in je buik, groeit je baarmoeder mee. Hierdoor wordt de druk op je maag steeds groter. Het maagzuur kan hierdoor omhoog gedrukt worden en terugstromen naar de slokdarm.
  • Bewegingen die brandend maagzuur bevorderen: als je zwanger bent, is de kringspier dus vaak slapper dan normaal en de druk op je maag is groot. Bukken, te snel of direct na het eten gaan liggen, bevorderen de terugstroom van maagzuur richting de slokdarm.

Wat kun je tegen brandend maagzuur doen?

Zwanger zijn vraagt veel van jou en je lichaam. Klachten als brandend maagzuur zijn dan geen fijne bijkomstigheid. Gelukkig zijn er wel tips om deze klachten te verminderen. Eet bijvoorbeeld niet te snel en neem liever meerdere kleine porties verdeeld over de dag. Voorkom ook bewegingen die brandend maagzuur bevorderen, zoals bukken en te snel gaan liggen. De juiste positiekleding, die niet te strak om je buik zit, kan ook helpen. Blijf je last houden van brandend maagzuur? Zantac® Snel* kauwtabletten bieden een snelle en effectieve werking bij brandend maagzuur en kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Kijk voor meer informatie op zantacmaagzuur.nl/zantac-snel. Kijk voor meer informatie over brandend maagzuur en tips tegen brandend maagzuur op zantacmaagzuur.nl.

* Zantac Snel is een medisch hulpmiddel. Lees vóór gebruik de gebruiksaanwijzing.

Je lichaam verraadt vaak al voordat je over tijd bent dat je zwanger bent. Zwanger zijn, gaat namelijk gepaard met grote veranderingen in je lichaam. Misschien smaakt je koffie niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit zou erop kunnen duiden dat je zwanger bent. Je hormonen worden op hun kop gezet en dit heeft allerlei effecten.

Onze partners