Misselijkheid tijdens zwangerschap

Hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap zorgen bij veel vrouwen voor misselijkheid. De een heeft meer last van misselijkheid tijdens de zwangerschap dan de ander. Het is een kwaal die vooral optreedt in de eerste tien weken dat je zwanger bent. Vaak is het een gevolg van de aanmaak van het HCG hormoon, dat van groot belang is voor de groei en ontwikkeling van je baby. Wat je er tegen kunt doen (en wat niet) lees je op deze pagina.

Wanneer heb je last van misselijkheid tijdens je zwangerschap?

Zwangerschapsmisselijkheid komt het vaakst voor in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Het HCG hormoon zorgt er voor dat je fysiek en geestelijk in een achtbaan terechtkomt. Je kunt niet alleen misselijk zijn tijdens deze periode van de zwangerschap, maar je kunt ook last hebben van stemmingswisselingen en pijnlijke borsten. Bij de ene vrouw treedt de misselijkheid alleen in de ochtend op, bij de andere speelt het de hele dag. In de meeste gevallen gaat de misselijkheid weer over na de twaalfde week van de zwangerschap. Is je baby bijna volgroeid, dan kan de misselijkheid weer terugkomen. Hij of zij drukt dan tegen je maag, waardoor het maagzuur richting de slokdarm wordt geduwd. Zodra je baby indaalt, gaat dat meestal weer over.

Tips voor als je misselijk bent tijdens je zwangerschap

Heb je tijdens je zwangerschap altijd in de ochtend last van misselijkheid? Begin je dag dan rustig aan. Neem de tijd om rustig op te staan en eet op je gemak een ontbijtje. Een kopje thee en een beschuitje zijn licht verteerbaar en kunnen de maag kalmeren. Sla je ontbijt bij voorkeur niet over! Je kunt ook aan je partner vragen om je een ontbijtje op bed te brengen. Dat klinkt luxe, maar kan je vooral helpen de misselijkheid tegen te gaan.

Als je zwangerschapsmisselijkheid de hele dag aanhoudt, is het aan te raden om niet te veel tegelijk te eten. Eet kleine beetjes en zorg dat je altijd wat te eten bij je hebt. Een kopje warme bouillon zal je ook goed doen als je misselijk bent. Vermijd tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk scherp gekruide maaltijden en eet niet te vet.

Zwangerschapsmisselijkheid is niet schadelijk

Wie misselijk is tijdens de zwangerschap, zal wel eens moeten overgeven. Buiten dat het hoogst onprettig is voor jezelf, hoef je je geen zorgen te maken om je baby. Je lichaam zorgt er altijd eerst voor dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Let er wel op dat je voldoende vocht binnenhoudt, om uitdroging te voorkomen. Moet je voor je gevoel wel erg vaak overgeven of houdt de misselijkheid tijdens je zwangerschap erg lang aan? Neem dan even contact op met je huisarts of verloskundige. Hij of zij kan je eventueel een medicijn voorschrijven en onderzoeken of je lichaam nog voldoende vocht en voedingsstoffen binnenhoudt.

Als je er net achter bent gekomen dat je zwanger bent is het waarschijnlijk meteen enorme chaos in je hoofd. Ik ben zwanger, wat nu? Of je er nou van tevoren al over na hebt gedacht of niet, honderden vragen en gevoelens zullen in je opborrelen. Wij willen proberen om de meeste vragen hier al voor je te beantwoorden.

Onze partners