Autorijden tijdens zwangerschap

Autorijden tijdens zwangerschap: kan en mag dat?

Hoera, je bent zwanger! Autorijden is vooral tijdens je zwangerschap een gemak dat je eigenlijk niet wilt missen. Vooral als je wat minder mobiel bent, biedt de auto uitkomst. Maar is het wel zo verstandig, autorijden tijdens je zwangerschap? En hoe voorkom je dat die mooie, dikke buik je in de weg zit? Hieronder lees je de antwoorden op je vragen én enkele handige tips voor als je met je zwangere buik achter het stuur kruipt.

Zwanger autorijden is geen probleem

Zeggen de (over)bezorgde mensen in je omgeving dat je beter niet kunt autorijden tijdens je zwangerschap? Trek je daar maar niets van aan. Want ook als je zwanger bent, mag je gewoon autorijden. Mocht je onverhoopt een ongelukje krijgen, dan dient het vruchtwater als prima stootkussen voor je baby. Voel je je daar toch wat onzeker bij? Dan kun je ervoor kiezen om vooral in de laatste maand van je zwangerschap niet meer achter het stuur te gaan zitten. Dan wordt het vruchtwater namelijk minder, en loopt je kindje bij een ongeluk iets meer risico.

Tips voor het autorijden tijdens je zwangerschap

Een dikke buik kan aardig in de weg gaan zitten. In de auto heb je al niet veel ruimte, dus dat kan wat lastig worden. Met de volgende tips kun je toch comfortabel en veilig plaatsnemen op de bestuurdersstoel.

 1. Creëer voldoende ruimte
  Zet je rugleuning een stukje naar achteren. Zo creëer je iets meer ruimte tussen je buik en het stuur. Dat maakt het zwanger autorijden al een stukje comfortabeler en zorgt ervoor dat je beter kunt bewegen.
 2. Draag altijd een gordel!
  Je kunt het heupgedeelte het beste zoveel mogelijk aan de onderkant van je buik dragen. Dat zit prettiger en oefent minder druk uit op je buik.
 3. Las regelmatig een pauze in
  Autorijden tijdens je zwangerschap is minder gunstig voor je bloedsomloop, vanwege het vele stilzitten. Rijd daarom korte stukken en strek regelmatig even je benen. Dit houd je lekker soepel.
 4. Een dutje doet wonderen
  Ben je door je zwangerschap sneller vermoeid? Zet dan gerust je auto even stil op een parkeerplaats, zet je stoel in de slaapstand en neem even tien minuten rust.
 5. Luister naar je lichaam
  Ben je al een paar maanden zwanger en heb je het gevoel dat je beter niet meer kunt autorijden? Neem dan het zekere voor het onzekere en vraag of iemand je van A naar B kan brengen. Dan kun jij lekker in de slaapstand op de bijrijdersstoel plaatsnemen

Als je er net achter bent gekomen dat je zwanger bent is het waarschijnlijk meteen enorme chaos in je hoofd. Ik ben zwanger, wat nu? Of je er nou van tevoren al over na hebt gedacht of niet, honderden vragen en gevoelens zullen in je opborrelen. Wij willen proberen om de meeste vragen hier al voor je te beantwoorden.

Onze partners