Striae tijdens de zwangerschap

Een kindje krijgen, is heel bijzonder. Helaas brengt zwanger zijn ook minder fijne dingen met zich mee. Zo kun je last krijgen van striae tijdens je zwangerschap. Er ontstaan dan strepen op de huid, meestal op de buik, borsten en benen. Deze worden ook wel zwangerschapsstrepen genoemd.

Striae komt vaak voor bij vrouwen die zwanger zijn. Het kan echter ook ontstaan als je om andere redenen in een korte periode veel aankomt. Veel tienermeisjes hebben er bijvoorbeeld last van, doordat hun lichaam zich in korte tijd ontwikkelt.

Hoe ontstaat striae precies tijdens de zwangerschap?

Als je huid in een korte periode snel groeit, kan het onderhuidse bindweefsel scheuren. Eigenlijk groeit dit weefsel dan niet (hard genoeg) mee. De scheurtjes worden zichtbaar als kleine littekens in de vorm van strepen. Tijdens de zwangerschap is de striae vaak rood van kleur. Ben je eenmaal bevallen en neemt je gewicht af, dan worden de strepen meestal dunner en lichter van kleur.

Striae zal helaas nooit helemaal verdwijnen nadat je zwanger bent geweest. Wel kan het helpen om bindweefselcrèmes of crèmes met een hoge dosis vitamine E te gebruiken.

Kun je striae voorkomen als je zwanger bent?

Het is niet te voorspellen of je last zult krijgen van striae tijdens je zwangerschap. Sommige vrouwen hebben er helemaal geen last van, bij anderen is het juist heel erg aanwezig. Er wordt ook wel gezegd dat het erfelijk bepaald is of je er last van krijgt of niet.

Zwangerschapsstriemen kun je niet voorkomen. Je kunt het ontstaan van de strepen wel in meer of mindere mate beperken. Het is goed om vanaf het begin van je zwangerschap te smeren met speciale crèmes. Zo houd je de huid soepel en rekbaarder. Wil je weten hoe je zwangerschapsstriemen kan beperken? Onderstaande tips kunnen je helpen zwangerschapsstriemen te beperken:

  • Vraag bij de drogist, apotheek of verloskundige na welke (bindweefsel)crèmes je het beste kunt gebruiken om zwangerschapsstriemen zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Smeer vooral je benen, buik en borsten goed en regelmatig in, want op deze plekken ontstaan de meeste zwangerschapsstriemen.
  • Masseer de crème of olie gelijkmatig in.
  • Smeer bij voorkeur twee maal per dag voor het beste resultaat, bijvoorbeeld na het douchen.
  • Blijf ook in de maanden na de bevalling goed smeren, om de huid goed te laten herstellen.

 

Lees hier meer over striae.

Tijdens uw zwangerschap maakt u grote veranderingen door. En dan bedoelen we niet alleen dat uw buik dikker wordt! Ook uw gevoelens, gezondheid, slaapgewoonten en relaties veranderen. Dus het is heel normaal dat u veel vragen hebt en u soms zorgen maakt. Misschien kunnen deze tips u helpen.

Onze partners