Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een feestje. Helaas brengt de zwangerschap wel een lijstje met ongemakken met zich mee. Zo maken veel vrouwen zich zorgen over hun gewicht tijdens en na de zwangerschap. En dat is ook logisch, want wie zwanger is, zal zwaarder worden. Toch zijn er genoeg tips om op een gezond gewicht te blijven. Ben jij benieuwd hoe je de gewichtstoename tijdens je zwangerschap binnen de perken houdt? Hieronder vind je het antwoord op vragen waar veel vrouwen mee rondlopen.

Hoeveel mag je aankomen tijdens de zwangerschap?

Natuurlijk hangt het van je eigen normale gewicht af hoeveel je mag aankomen tijdens je zwangerschap. De meeste vrouwen met een normaal gewicht komen gemiddeld tien tot twaalf kilo aan. Vrouwen met overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) komen meestal wat minder aan. Vrouwen die voor hun zwangerschap juist te dun zijn, komen gemiddeld juist wat meer kilo’s aan.

Waar komt dat extra gewicht tijdens je zwangerschap eigenlijk vandaan?

In de eerste plaats zorgt je baby natuurlijk voor gewichtstoename. Daarnaast groeien je baarmoeder en je placenta. Ook draag je heel wat vruchtwater met je mee en neemt de hoeveelheid bloed en vocht in je lichaam toe. En vergeet ook niet dat je lichaam zich voorbereidt op de borstvoeding. Dit zorgt voor extra gewichtstoename van een kilo. Niet gek dus, dat je zult aankomen tijdens je zwangerschap! En inderdaad, een deel van je gewichtstoename komt door de toename van de vetreserves. De meeste vrouwen slaan deze extra’s op in de heupen, billen en dijen.

Hoe beperk je de gewichtstoename tijdens je zwangerschap?

Vooropgesteld: aankomen tijdens je zwangerschap is heel gezond. Ga dus vooral niet lijnen als je in verwachting bent! Dit zorgt voor extra afvalstoffen in je lichaam, die slecht kunnen zijn voor je kindje. De volgende tips helpen je om je gewichtstoename op een gezond niveau te houden:

  • Het is absoluut onnodig om voor twee te eten als je zwanger bent. Jouw kindje verbruikt lang niet zoveel energie als jij en snoept zo veel als nodig mee van de voedingsstoffen die je binnen krijgt.
  • Blijf in beweging! Sporten is gezond, ook als je zwanger bent. Pak de fiets of ga een stukje wandelen. Er zijn zelfs tal van aangepaste groepslessen voor zwangere vrouwen, zoals zwangerschapsyoga. Er is dus geen enkel excuus om op de bank te blijven zitten.
  • Eet op gezette tijden. Een ontbijtje in de ochtend, lunchen in de middag, ’s avonds een gezonde avondmaaltijd en tussendoor een portie zuivel of een stuk fruit. Zo voorkom je dat je ineens een hongeraanval krijgt en je de verleiding van ongezonde snacks niet kunt weerstaan.

Hoe raak ik mijn extra gewicht van tijdens de zwangerschap weer kwijt?

Tien tot twaalf kilo aankomen tijdens je zwangerschap duurt negen maanden. Direct na de geboorte van je baby ben je alweer zo’n zes kilo kwijt. Dat gaat dus best snel! In de maanden daarna verdwijnen meestal ook de resterende kilo’s. Zo raak je langzaam maar zeker wat gewicht kwijt zodra je de borstvoeding afbouwt. Natuurlijk doe je er wel goed aan om gezond te blijven eten en dagelijks te bewegen. Een gezond gewicht heb je immers voor een groot deel zelf in de hand. Heb je moeite met het kwijtraken van de overtollige kilo’s? XL-S Medical kan je een handje helpen.

Tijdens uw zwangerschap maakt u grote veranderingen door. En dan bedoelen we niet alleen dat uw buik dikker wordt! Ook uw gevoelens, gezondheid, slaapgewoonten en relaties veranderen. Dus het is heel normaal dat u veel vragen hebt en u soms zorgen maakt. Misschien kunnen deze tips u helpen.

Onze partners