Lichamelijke verzorging tijdens de zwangerschap

Op deze pagina lees je waar je als zwangere vrouw op moet letten als het gaat om lichamelijke verzorging.

Lichamelijke verzorging van je vagina

Tijdens de zwangerschap is je vagina vatbaarder voor vaginale ongemakken, zoals de schimmelinfectie Candida. Deze infectie is tijdens de geboorte overdraagbaar op je baby. Om gevolgen als spruw (een schimmelinfectie in de mond van je baby) of luieruitslag te voorkomen, is het belangrijk dat je je vagina extra goed verzorgt. Kies bij voorkeur voor een zeep die speciaal bedoeld is voor je vagina of gebruik enkel water. Krijg je toch last van jeuk, pijn of een branderig gevoel, neem dan contact op met je huisarts.

Verandering aan je borsten

Ben je zwanger, dan kun je last krijgen van gevoelige borsten. Dit komt onder andere door de toename van de hormonen in je lijf. Je borsten kunnen gespannen aanvoelen en aanrakingen kunnen pijnlijk zijn. Vaak wordt dit gevoel na een paar maanden vanzelf minder.

“Wat zit je haar goed vandaag!”

Doordat de bloeddoorstroming tijdens je zwangerschap beter is dan normaal, kun je een vollere haarbos krijgen. Ook kan je haar meer glanzen en kun je zomaar een perfect kapsel hebben zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Ook valt je haar vaak minder snel uit als je zwanger bent.

Snel brekende nagels? Knip ze kort.

Sommige zwangere vrouwen ervaren dat hun nagels sterker worden. Bij andere vrouwen breken de nagels juist sneller af. Herken je dit? Gebruik dan een nagelversterker als nagellak. En houd je nagels kort, zodat ze minder snel afbreken. Bovendien worden ze ook daar sterker van!

Bescherm je gebit

Je baby heeft calcium nodig in je buik. Daarom kan het slim zijn om calciumtabletten te slikken. Ook ben je tijdens de zwangerschap vatbaarder voor een tandvleesontsteking. Poets daarom na iedere maaltijd je tanden en breng aan het begin van je zwangerschap een bezoekje aan de tandarts.

Het grootste orgaan dat je hebt: je huid

Als zwangere vrouw merk je waarschijnlijk ook grote veranderingen aan je huid. Sommige mensen zullen zeggen dat je straalt als nooit tevoren. Maar je kunt ook minder leuke veranderingen ervaren, zoals een zwangerschapsmasker: kleine moedervlekjes in je gezicht, vooral rondom je mond. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met hoge UV-factor als je de zon in gaat en gebruik ook in de winter een dagcrème met ingebouwde beschermingsfactor. Daarnaast hebben veel vrouwen last van striae op de borsten, buik en/of benen. Het kan dan helpen om bindweefselcrèmes of crèmes met een hoge dosis vitamine E te gebruiken.

Als je zwanger bent, verandert er van alles aan je lichaam. Je lijf reageert anders op bijvoorbeeld zonlicht, en ook je haren, tandvlees en je huid zijn anders dan voor de zwangerschap. Lichamelijke verzorging is dan ook een belangrijk onderwerp voor vrouwen die een baby verwachten. Want welke uiterlijke veranderingen kun je eigenlijk allemaal verwachten en hoe ga je daar mee om?

Onze partners