Progesteron tijdens de zwangerschap

Progesteron is een hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dik genoeg wordt zodat de eicel zich erin kan gaan nestelen.Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam een heleboel verschillende hormonen aan. Eén van die hormonen is progesteron. Dit hormoon wordt aangemaakt in de eierstokken. Progesteron heeft tijdens je zwangerschap meerdere functies. Het zorgt helaas ook voor verschillende ongemakken. Hieronder lees je waarom progesteron zo belangrijk is en wat het met je lichaam doet.

De verschillende functies van progesteron

Het hormoon progesteron wordt aangemaakt in je meest vruchtbare periode. Ben je eenmaal zwanger, dan neemt de hoeveelheid progesteron in je lichaam alleen maar verder toe. Dit hormoon vervult tijdens de zwangerschap meerdere belangrijke functies:

  • Het maakt je lichaam klaar voor de zwangerschap. Zo zorgt het voor een goede doorbloeding van de baarmoeder, zodat het bevruchte eitje kan innestelen.
  • Het zorgt er na de bevruchting voor dat de baarmoederwand zich afsluit voor andere zaadcellen, zodat er niet nog meer eitjes bevrucht kunnen worden.
  • Door de aanwezigheid van progesteron ziet je baarmoeder de baby niet als iets vreemds. De gevoeligheid van je baarmoeder wordt minder, waardoor deze je baby niet afstoot.
  • Progesteron versoepelt je spierweefsel, zodat je baarmoeder goed kan groeien.
  • Het extra bloed dat je lichaam tijdens de zwangerschap aanmaakt, kan beter worden getransporteerd door de invloed van progesteron.

 

Bovendien heeft progesteron een positieve invloed op je stemming. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van endorfine. Dit stofje werkt pijnstillend en zorgt voor een gelukkig gevoel.

Progesteron en kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Net als vele hormonen heeft progesteron ook nadelen. Veel vrouwen krijgen als gevolg van de grote hoeveelheid progesteron tijdens de zwangerschap last van spataderen, aambeien, gezwollen voeten en krampen in de kuiten. Ook kun je door progesteron last hebben van maagzuur en je moe en misselijk voelen. . Aan het einde van de zwangerschap nemen deze kwaaltjes vaak weer af, doordat de hoeveelheid progesteron dan minder wordt. Andere hormonen, zoals oestrogeen, nemen dan juist toe, om zo je lichaam klaar te maken voor de bevalling.

“Het zijn vast de hormonen.” Welke zwangere vrouw heeft deze uitspraak niet minstens één keer gehoord? En eigenlijk is dat zo gek niet, want hormonen zijn erg belangrijk als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. En ja, sommige hormonen hebben inderdaad (een behoorlijke) invloed op jouw emoties. Maar maak je daar geen zorgen over, jij hebt wel andere dingen aan je hoofd.

Onze partners