Oestrogeen: het vrouwelijke geslachtshormoon

Oestrogeen en testosteron, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon dat in de eierstokken wordt aangemaakt. Het zorgt onder andere voor de ontwikkeling van de borsten en het ontstaan van de menstruatie.

Oestrogeen is eigenlijk niet één hormoon, maar een verzamelnaam voor drie hormonen: estriol, estradiol en estron. Estriol is het hormoon dat alleen wordt aangemaakt tijdens je zwangerschap, door de placenta. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je baarmoederslijmvlies dikker wordt.

Oestrogeen, zwangerschap en emoties

Het hormoon oestrogeen zorgt er samen met het HCG hormoon voor dat jij je, vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap, in een emotionele achtbaan bevindt. Oestrogeen zorgt namelijk voor stemmingswisselingen en emotionele uitbarstingen. Ook kun je als gevolg van de toename van oestrogeen tijdens je zwangerschap last krijgen van een zwangerschapsmasker (pigmentvlekjes in je gezicht) en van striae, omdat je lichaam eigenlijk te snel groeit.

Oestrogeen tijdens de zwangerschap heeft ook voordelen

De aanmaak van extra oestrogeen tijdens je zwangerschap heeft niet alleen nadelen. Het zorgt ook voor de aanmaak van endorfine, wat pijn onderdrukkend werkt. Bovendien maakt oestrogeen je lichaam soepeler, wat van pas komt bij de groei van je baby en later tijdens de bevalling. Oestrogeen zorgt er tijdens de zwangerschap ook voor dat je meer vet en vocht kunt opslaan en het maakt dat je huid beter hydrateert. Daardoor zie je er vaak stralend uit als je zwanger bent!

“Het zijn vast de hormonen.” Welke zwangere vrouw heeft deze uitspraak niet minstens één keer gehoord? En eigenlijk is dat zo gek niet, want hormonen zijn erg belangrijk als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. En ja, sommige hormonen hebben inderdaad (een behoorlijke) invloed op jouw emoties. Maar maak je daar geen zorgen over, jij hebt wel andere dingen aan je hoofd.

Onze partners