Luteïniserend hormoon (LH): Wat is dat eigenlijk?
Wil je zwanger worden, dan kun je je eindeloos verdiepen in de enorme hoeveelheid boeken en websites die hierover geschreven zijn. Het proces van zwanger (willen) worden tot bevallen is immers bijzonder en soms ook wat ingewikkeld. Je lichaam produceert allerlei hormonen en stoffen om zich voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Zo maakt het ook het luteïniserend hormoon aan. Juist, weer een ingewikkelde term waarvan velen niet weten wat het eigenlijk is. En dat terwijl het, net als alle andere hormonen, van groot belang is voor iedereen die een kinderwens heeft.
De functie van het luteïniserend hormoon
Het luteïniserend hormoon (afgekort als LH) wordt ook wel lutropine genoemd. Het wordt aangemaakt door de hypofyse, in het voorste gedeelte van onze hersenen. Lutropine bevordert de eisprong, doordat het de eierstokken stimuleert het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen aan te maken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel. Is er voldoende van dit hormoon in je lichaam aanwezig? Dan kan een eisprong plaatsvinden. Als je lichaam onvoldoende van dit hormoon aanmaakt, is de kans op een eisprong en daarmee ook een bevruchting kleiner.
De toename van HCG waarden
Direct vanaf de bevruchting wordt het HCG hormoon aangemaakt. Iedere 24 uur verdubbelen de HCG waarden zich. Dit is van levensbelang voor je baby, maar wat minder prettig voor jezelf. Het zwangerschapshormoon HCG is namelijk de oorzaak van veel zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid, gevoelige borsten, stemmingswisselingen en vaker moeten plassen.
Gelukkig bereiken de HCG waarden hun piek rond de tiende week van je zwangerschap. In de meeste gevallen nemen na die week de zwangerschapssymptomen weer af. Het HCG hormoon blijft echter gedurende de hele zwangerschap in je lichaam aanwezig.
Behandeling met lutropine
Ben je al ruim een jaar bezig om zwanger te worden en lukt het tot je grote verdriet niet? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je onvoldoende van het FSH hormoon aanmaakt. Dit hormoon is net als het luteïniserend hormoon een belangrijke voorwaarde voor de eisprong. Het kan ook zijn dat je hersenen niet voldoende lutropine aanmaken. In beide gevallen is een hormoonbehandeling mogelijk, soms zelfs gecombineerd. Wil je meer weten over deze behandelingen en andere mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap? Raadpleeg dan je huisarts. Wees ook open in je verhaal naar anderen, zodat je steun kunt vinden bij je vrienden en familie.

“Het zijn vast de hormonen.” Welke zwangere vrouw heeft deze uitspraak niet minstens één keer gehoord? En eigenlijk is dat zo gek niet, want hormonen zijn erg belangrijk als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. En ja, sommige hormonen hebben inderdaad (een behoorlijke) invloed op jouw emoties. Maar maak je daar geen zorgen over, jij hebt wel andere dingen aan je hoofd.