FSH: Het Follikel Stimulerend Hormoon

Ieder mens, zowel mannen als vrouwen, maakt het FSH-hormoon aan. FSH staat voor follikel stimulerend hormoon en wordt ook wel follitropine genoemd. Een mooie term, maar waar staat het nu eigenlijk voor? En waarom is het FSH-hormoon zo belangrijk als je zwanger wilt worden?

Eigenlijk is het antwoord eenvoudig: zonder FSH kun je niet zwanger worden. Het hormoon zorgt er bij de vrouw namelijk voor dat er een eisprong plaatsvindt, en stimuleert de aanmaak van zaadcellen bij mannen. Kortom: het is een essentieel hormoon voor iedereen die kinderen wil.

Zo werkt het FSH-hormoon in je lichaam

De aanmaak van FSH vindt plaats in de hersenen. Het stimuleert de groei en de rijping van eicellen en dat zorg er uiteindelijk voor dat je als vrouw een eisprong krijgt. In het lichaam van de man wordt de aanmaak van zaadcellen gestimuleerd door het FSH-hormoon. Om zwanger te kunnen worden, moet dus bij zowel de vrouw als de man voldoende van dit hormoon worden aangemaakt. Is dit niet het geval, dan is de kans op bevruchting kleiner.

Gelukkig is daar in veel gevallen iets aan te doen. FSH kan kunstmatig worden toegediend door middel van een injectie in een spier of onder de huid, dit kun je meestal zelf doen. Je arts zal het FSH-hormoon alleen voorschrijven als onderdeel van een groter behandelplan.

Als het FSH-hormoon aanslaat...

Na de behandelperiode met FSH komt de rijping van de eicellen (of in het geval van de man de aanmaak van zaadcellen) weer op gang. Dit kan best een langere periode duren. Om zwanger te kunnen worden, zal de gemeenschap altijd rond de dag van de eisprong moeten plaatsvinden.

Het kan ook zijn dat je zwanger probeert te worden door middel van kunstmatige inseminatie (KI) of een IVF/ICSI behandeling. Ook hierbij speelt de toediening van het FSH-hormoon een belangrijke rol.

Deel je zorgen met je huisarts

Proberen jullie al langer dan een jaar zwanger te worden, maar is het nog niet gelukt? Dan kan het zijn dat jouw lichaam of dat van je partner onvoldoende FSH aanmaakt. Blijf dus niet tobben, maar neem contact op met je huisarts om je zorgen te bespreken. Een oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.

“Het zijn vast de hormonen.” Welke zwangere vrouw heeft deze uitspraak niet minstens één keer gehoord? En eigenlijk is dat zo gek niet, want hormonen zijn erg belangrijk als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. En ja, sommige hormonen hebben inderdaad (een behoorlijke) invloed op jouw emoties. Maar maak je daar geen zorgen over, jij hebt wel andere dingen aan je hoofd.

Onze partners