Welke zwangerschapshormonen zijn er?
- HCG-hormoon – Dit hormoon wordt ook wel hét zwangerschapshormoon genoemd. HCG is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt zodra de bevruchte eicel is ingenesteld. Het is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Het is ook het hormoon dat zorgt voor veel zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid en gevoelige borsten.
- Luteïniserend hormoon – Het luteïniserend hormoon (LH) wordt ook wel lutropine genoemd. Het bevordert de eisprong en zorgt ervoor dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel. Als je lichaam onvoldoende van dit hormoon aanmaakt, is de kans op bevruchting kleiner.
- FSH: het follikel stimulerend hormoon – FSH zorgt er bij de vrouw voor dat er een eisprong plaatsvindt, en het stimuleert de aanmaak van zaadcellen bij mannen. Dit hormoon is dus essentieel als je kinderen wilt.
- Oestrogeen – Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon dat onder andere zorgt voor de ontwikkeling van de borsten en het ontstaan van de menstruatie. Helaas is dit ook een van de zwangerschapshormonen die stemmingswisselingen en emotionele uitbarstingen veroorzaakt. Gelukkig ook goed nieuws: het werkt ook pijn onderdrukkend!
- Progesteron – Een van de hormonen die voor en tijdens je zwangerschap veel belangrijke functies vervullen, is progesteron. Het maakt je lichaam onder andere klaar voor de zwangerschap en het zorgt dat je baarmoeder goed kan groeien. Nadelen zijn er echter ook. Zo kan het spataderen en aambeien veroorzaken.
Hormonen en zwangerschap: praat met je partner
Hoewel zwangerschapshormonen stuk voor stuk een belangrijke rol spelen bij het krijgen van een kindje, kun je er ook flink last van hebben. Stemmingswisselingen, uiterlijke ongemakken, misselijkheid; het zijn enkele voorbeelden van veelgehoorde klachten onder zwangere vrouwen.
Natuurlijk ben jij degene die hier vooral last van ondervindt. Maar ook je omgeving en vooral je partner krijgt ermee te maken. Praat daarom met elkaar over de verschillende zwangerschapssymptomen en probeer begrip op te wekken bij je partner. Geef aan waar je mee geholpen bent – en wanneer je vooral met rust gelaten wilt worden. Dan worden jullie de nadelige gevolgen van de hormonen tijdens je zwangerschap makkelijker de baas.

“Het zijn vast de hormonen.” Welke zwangere vrouw heeft deze uitspraak niet minstens één keer gehoord? En eigenlijk is dat zo gek niet, want hormonen zijn erg belangrijk als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. En ja, sommige hormonen hebben inderdaad (een behoorlijke) invloed op jouw emoties. Maar maak je daar geen zorgen over, jij hebt wel andere dingen aan je hoofd.