Voeding tijdens de zwangerschap

De baby in je buik heeft voldoende voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Hij of zij krijgt deze stoffen binnen via jouw voeding. Tijdens je zwangerschap is het daarom belangrijk om goed op je eten te letten.

Voeding tijdens je zwangerschap

De baby in je buik heeft voldoende voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Hij of zij krijgt deze stoffen binnen via jouw voeding. Tijdens je zwangerschap is het daarom belangrijk om goed op je eten te letten. Bovendien kun je sommige zwangerschapskwaaltjes verminderen door de juiste dingen te eten en te drinken tijdens je zwangerschap. Op deze pagina lees je hier meer over.

Voeding tijdens je zwangerschap die goed is voor je baby

In je voeding zitten belangrijke bouwstoffen, mineralen en vitamines die goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. We zetten hieronder voor je op een rij wat de beste voeding is tijdens je zwangerschap:

 

  • Eet 2 keer per week (vette) vis. De vetzuren in vis zijn namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je kindje.
  • Drie porties zuivel per dag. Zuivel is een belangrijke bron van calcium en dat is goed voor de ontwikkeling van de botten van je kindje.
  • Kies voor volkoren. Zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkorenbrood bevatten veel vezels die goed zijn voor je stoelgang. Ook leveren deze producten meer vitamines dan de witte varianten.
  • Ben je vegetariër? Eet dan voldoende brood, granen, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en kant-en-klare vleesvervangers, zoals ei, tofu, tempé of noten. Zo krijg je voldoende vitamine B en ijzer binnen.

Eten dat kwaaltjes tijdens de zwangerschap vermindert

Gezond eten tijdens je zwangerschap is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. De goede voeding kan tijdens de zwangerschap ook voorkomen dat je je misselijk of lusteloos voelt.

  • Zorg voor voldoende inname van ijzer. Zo voorkom je bloedarmoede en voel je je energieker. IJzer zit onder andere in volkorenbrood en vlees. Neem bovendien bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente of fruit, want dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op.
  • Eet vezelrijk om verstopping te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan fruit met schil, volkorenproducten en peulvruchten.
  • Drink voldoende om je vochtbalans op peil te houden. Het liefst in de vorm van water of kruidenthee. Maak je geen zorgen als je vocht vasthoudt, dat is heel normaal.
  • Foliumzuur zorgt voor een verminderd risico op een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte, maar kan er ook voor zorgen dat jij je minder vermoeid voelt.
  • Last van misselijkheid tijdens je zwangerschap? Kies dan voor een licht verteerbaar ontbijt, zoals een kop thee en een beschuitje. Eet kleine porties verdeeld over de dag en vermijd scherp gekruid en vet voedsel.

 

Daarnaast is het van belang dat je de juiste vitamines binnenkrijgt. Ook zijn er dingen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap, zoals rauw vlees en drop. Volg de adviezen goed op, zodat je baby zich goed kan ontwikkelen en jij de zwangerschap op een prettige manier doorkomt. 

Elke vrouw wil volop genieten van een zwangerschap die vlekkeloos verloopt. Goed eten en voor jezelf zorgen zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat jijzelf en je groeiende baby zich goed en gezond voelen.

Onze partners