Vitamines tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent nog een paar vitamines en mineralen die je extra in de gaten moet houden. Voor je baby, maar ook voor jezelf…

Belangrijke vitamines tijdens je zwangerschap

Gezond eten en drinken is goed voor iedereen. Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om te letten op wat je eet en drinkt. Je moet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om zelf fit te blijven én voor een goede ontwikkeling van je kindje. Maar hoe gezond je ook eet, vaak krijg je niet de juiste hoeveelheid vitamines binnen die nodig zijn tijdens de zwangerschap. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om je vitaminehuishouding op peil te houden.

Welke vitamines heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Je lichaam heeft meerdere vitamines nodig tijdens de zwangerschap. De belangrijkste zijn vitamine A, B11 (foliumzuur) , C en D. Hieronder lees je waarom je hiervan voldoende moet binnen krijgen.

  • Vitamine A is belangrijk voor een goede ontwikkeling van je kindje. Tijdens je zwangerschap is je behoefte aan vitamine A iets verhoogd. Maar let op: een teveel aan vitamine A kan je kindje beschadigen. Eet daarom geen lever of leverproducten tijdens je zwangerschap. Deze bevatten een grote hoeveelheid vitamine A. Als je een multivitamine gebruikt, kies er dan één met bètacaroteen. Je lichaam maakt hiervan zelf de juiste hoeveelheid vitamine A aan, waardoor je niet teveel maar ook niet te weinig binnenkrijgt.
  • Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, is ook heel belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je kindje. Je hebt daarom dagelijks extra foliumzuur nodig. Hiermee verklein je het risico op een ‘open ruggetje’, een hazenlip en een open gehemelte.
  • Vitamine C is vooral belangrijk voor je eigen weerstand. Daarnaast verhoogt het de opname van ijzer, waardoor jij je fit blijft voelen. Vitamine C krijg je binnen door het eten van fruit, groenten en aardappelen.
  • Vitamine D is nodig voor de opname van calcium. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de botten van je baby. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert aan iedereen die zwanger is om dagelijks 10 mcg extra vitamine D te slikken.

Vitamines in tabletvorm tijdens je zwangerschap

Je kunt natuurlijk extra vitamines slikken tijdens je zwangerschap. Hiervoor zijn tal van vitaminepreparaten verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Het beste neem je vitaminetabletten speciaal voor zwangere vrouwen. Je weet dan zeker dat de hoeveelheid vitamines is afgestemd op je vitaminebehoefte tijdens de zwangerschap. Twijfel je welke supplementen je beter wel en niet kunt nemen? Vraag dan om advies bij je verloskundige of huisarts.

Elke vrouw wil volop genieten van een zwangerschap die vlekkeloos verloopt. Goed eten en voor jezelf zorgen zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat jijzelf en je groeiende baby zich goed en gezond voelen.

Onze partners