Toxoplasmose

Wanneer een vrouw toxoplasmose krijgt tijdens de zwangerschap, bestaat de kans dat de ongeboren baby ook geïnfecteerd raakt. Hier kan de baby aangeboren afwijkingen aan over houden, zoals aantastingen van de hersenen of de ogen.

Toxoplasmose: een gevaar voor je baby

Hoewel je kindje zich in jouw buik veilig kan ontwikkelen, liggen er wel enkele gevaren op de loer. Toxoplasmose is een van de serieuze bedreigingen tijdens de zwangerschap. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet, Toxoplasma gondii genoemd. Deze parasiet komt onder andere voor in de ontlasting van katten en in onvoldoende verhit of rauw vlees. Je kunt er ook mee besmet raken door het eten van ongewassen groenten en fruit.

Ben je geïnfecteerd met toxoplasmose, dan kun je grieperig worden en je lusteloos gaan voelen. Je ongeboren kindje kan via jou besmet raken, wat kan leiden tot een miskraam, doodgeboorte of aangeboren afwijkingen. Het is daarom heel belangrijk om een besmetting met de toxoplasma-parasiet te voorkomen.

Toxoplasmose-infectie tijdens de zwangerschap

Raak je tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je baby. Gemiddeld raakt zo’n veertig procent van de ongeboren baby’s geïnfecteerd als de moeder de parasiet bij zich draagt. De kans dat je baby besmet raakt, is in het begin van de zwangerschap klein en zeer groot aan het einde van de zwangerschap.

De risico’s op een miskraam of doodgeboorte zijn wel het grootst als je nog maar net zwanger bent. Raakt je baby later in de zwangerschap besmet, dan is de kans het grootst op afwijkingen aan de zenuwen en de ogen.

Zo kun je een toxoplasmose-besmetting voorkomen!

Wil je geen risico lopen op toxoplasmose? Houd dan tijdens je zwangerschap rekening met de volgende punten:

 

  • Eet geen rauw vlees, zoals filet américain of carpaccio.
  • Bak vlees altijd door en door.
  • Gebruik keukengerei en was je handen regelmatig tijdens het koken.
  • Was je handen meerdere malen per dag met warm water en zeep.
  • Vermijd het schoonmaken van de kattenbak als je zwanger bent.
  • Draag altijd handschoenen als je in de tuin aan het werk gaat. Tuinaarde kan ook besmet zijn met ontlasting van katten. Dit geldt ook voor zandbakken.

Elke vrouw wil volop genieten van een zwangerschap die vlekkeloos verloopt. Goed eten en voor jezelf zorgen zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat jijzelf en je groeiende baby zich goed en gezond voelen.

Onze partners