Sporten tijdens zwangerschap

Was je al aan het sporten voordat je zwanger werd? Blijf daar dan vooral gewoon mee door gaan. Je blijft in conditie, je voelt je beter en je hebt minder kans op spataders en obstipatie. Luister wel extra goed naar je lichaam en ga niet tot het uiterste. Tijdens je zwangerschap is het niet het moment om extra conditie of spiermassa op te gaan bouwen. Tot wanneer je kunt blijven sporten, hangt helemaal van jezelf af. Zolang het goed voelt, is er geen reden om te stoppen.

Welke sport je kan blijven doen tijdens je zwangerschap?

Met joggen kun je gewoon doorgaan. Het schudden en schokken kan namelijk geen kwaad. Als je het vanaf de vierde maand wat rustiger aan doet en geen records probeert te vestigen, kun je in principe doorgaan zolang je je er prettig bij voelt. En dat geldt ook voor alle balsporten -van voetbal en hockey tot volleybal en basketbal – en zelfs voor judo en turnen. Je moet natuurlijk wel een beetje opletten. Want een harde bal of stick in je buik kan gevaarlijk zijn. Overleg vooraf even met je teamgenoten. Want in de praktijk blijken die er vaak meer moeite mee te hebben dan jijzelf. Badminton en tennis kun je tot in de achtste maand blijven doen.

Sporten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap

Begin niet met sporten zoals paardrijden, schaatsen of skiën tijdens je zwangerschap. Met dit soort sporten is de kans op vallen groter als je er nog niet zo goed in bent. Als je er al goed in bent, kun je er gewoon mee door gaan. Met paardrijden moet je het vanaf de vierde maand wat rustiger aan gaan doen. Dus licht rijden bij draf en galopperen in verlichte zit in plaats van doorzitten. Met springen kun je na de vierde maand beter geleidelijk aan stoppen.Ga je skiën, zorg dan dat je niet hoger gaat dan ongeveer 2000 meter. Dan weet je zeker dat je voldoende zuurstof krijgt. Na de zesde maand is skiën niet meer aan te raden, dat is dan even te gevaarlijk. 

En hoe zit het met buikspieroefeningen?

Er bestaat goed nieuws voor sportschoolbezoeksters die zwanger zijn. Buikspieroefeningen kun je nu beter even overslaan, althans de rechte. Daardoor wordt de opening tussen je buikspieren groter en kan je buikwand blijvend verzwakt raken. Schuine buikspieroefeningen daarentegen zijn zelfs goed voor je, want die schuine spieren ondersteunen je buik. Forceer niks en hou ermee op zodra het niet lekker meer voelt of te zwaar wordt.

Drie echte aanraders qua sporten zijn: zwemmen, fietsen en wandelen. Je ontlast je rug maar tegelijkertijd gebruik je toch al je spieren. Deze sporten kun je je gehele zwangerschap blijven doen.

Elke vrouw wil volop genieten van een zwangerschap die vlekkeloos verloopt. Goed eten en voor jezelf zorgen zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat jijzelf en je groeiende baby zich goed en gezond voelen.

Onze partners