Reizen en vliegen tijdens zwangerschap

Voor een zwangere vrouw staat het leven negen maanden op zijn kop. Al die tijd groeit er een kindje in je buik en moet je opletten met wat je eet, drinkt en doet. Gelukkig zijn er heel veel dingen die je gewoon kunt blijven doen als je zwanger bent.

Zo kun je gewoon reizen tijdens je zwangerschap. De beste periode om op vakantie te gaan is tussen de vierde en de zevende maand. Wel is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zodat je de gezondheid van jou en je kindje niet in gevaar brengt.

De eerste vier maanden kan er nog wat mis gaan met je zwangerschap of kun je je misselijk voelen. Na de zevende maand kun je beter thuis blijven, aangezien je vast niet op een Grieks eiland wilt bevallen. Neem voor de zekerheid altijd wel overal je zwangerschapskaart mee naar toe. In principe kun je overal naar toe. Check van te voren wel even of er in het land van jouw keuze tropische en/of infectieziektes heersen. Wanneer je zwanger bent, ben je hier gevoeliger voor. Let in je vakantieland extra goed op de hygiëne en neem voor de zekerheid een middeltje tegen maagzuur mee. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van brandend maagzuur. Vraag bij je huisarts of verloskundige na welk middel je het beste kunt gebruiken. 

Do’s en don’ts voor reizen tijdens de zwangerschap

Wil je reizen tijdens je zwangerschap, denk dan op tijd na over de maatregelen die je moet nemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vaccinaties nodig hebt, of dat je wilt weten wanneer je wel en niet met het vliegtuig op vakantie mag. Onderstaande do’s en don’ts helpen je op weg.

Do's

  • Wil je op reis en heb je een kinderwens? Laat je dan vaccineren voordat je zwanger bent.
  • Heb je je laten vaccineren tegen gele koorts, bof, mazelen of rode hond? Dan is het beter om de eerstvolgende maand niet zwanger te worden.
  • Ben je zwanger en krijg je last van reizigersdiarree? Gebruik dan ORS (een suiker/zoutoplossing) om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen diarree stoppende middelen.
  • Reis bij voorkeur tijdens de vierde tot en met de zesde maand van je zwangerschap. Na de zevende maand is het af te raden omdat de verlaagde luchtdruk in de cabine van het vliegtuig weeën op kan wekken. Informeer van te voren bij de maatschappij waarmee je vliegt wat regels hierover zijn. Deze verschillen namelijk nogal per maatschappij. 
  • Heb je koorts? Je kunt veilig paracetamol innemen.
  • Let altijd goed op je persoonlijke hygiëne, vooral als je tijdens je zwangerschap gaat reizen naar de (sub)tropen. Was altijd goed je handen en eet niets wat je niet vertrouwt.

Don'ts

  • Reis niet naar een malaria- of gele koortsgebied. Deze ziektes vormen een groot risico voor jou en je ongeboren kindje. Goede bescherming tegen malaria is bovendien niet altijd mogelijk of veilig als je zwanger bent.
  • Ben je 36 weken (8 maanden) of langer zwanger? Reis dan niet meer met het vliegtuig, vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling. Het is bovendien medisch onverantwoord om met het vliegtuig te reizen tijdens of na de 36e week van de zwangerschap tot zeven dagen na de bevalling. Als je zwanger bent van een tweeling of meerling, mag je vanaf de 34e week van de zwangerschap niet meer vliegen.
  • Ga in het vliegtuig niet bij het raampje zitten, maar vraag om een stoel aan het gangpad. Je hebt dan meer beenruimte. Loop ook regelmatig een stukje om trombose te voorkomen.

Elke vrouw wil volop genieten van een zwangerschap die vlekkeloos verloopt. Goed eten en voor jezelf zorgen zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat jijzelf en je groeiende baby zich goed en gezond voelen.

Onze partners