Drinken tijdens zwangerschap: wat mag wel en niet?

Je kunt bijvoorbeeld niet meer zomaar alles eten en drinken tijdens je zwangerschap. Zo is het voor de hand liggend dat je geen alcohol mag drinken als je zwanger bent. Gelukkig is er heel veel wat wél mag en wat juist goed voor je is. En zoals met zoveel dingen in het leven is het vooral een kwestie van gewenning.

Belangrijk: voldoende water drinken tijdens je zwangerschap

Als je een kindje verwacht, is het belangrijk om je vochtbalans goed op peil te houden. Het is dan ook aan te raden om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken tijdens je zwangerschap. Dit zorgt namelijk voor de afvoer van afvalstoffen. Op een warme dag is 2 liter het minimum. Ben je bang dat je vocht gaat vasthouden? Geen zorgen. Gemiddeld komt een zwangere vrouw hierdoor nog geen twee kilo aan.

Koffie of thee drinken tijdens je zwangerschap: ja of nee?

Een glas alcohol laten staan als je zwanger bent, zal voor de meeste vrouwen niet zo’n groot probleem zijn. Het laten staan van je beker koffie in de ochtend of een glas cola op een feestje, is voor velen een veel grotere uitdaging. Gelukkig zijn cafeïne houdende dranken, zoals koffie, cola en zwarte thee, niet direct schadelijk voor je kindje. Hierbij geldt natuurlijk wel: geniet met mate. Dus wil je toch graag koffie, zwarte thee of cola drinken tijdens je zwangerschap? Beperk je dan tot één kopje of glas per dag. Ook is het verstandig om zoethoutthee te laten staan. Dit kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk en het vasthouden van vocht. Van cafeïne vrije koffie en thee, zoals kamille- en rooibosthee, mag je gerust meer drinken.

Ook niet onbelangrijk...

  • Veel vrouwen denken dat ze voor twee moeten eten en drinken tijdens de zwangerschap. Dit is een fabeltje!
  • Drink je graag sap of suikervrije dranken? Let er dan op dat er geen zoetstoffen zoals aspartaam in zitten. Stoffen met een E-nummer zijn wel veilig.
  • Het is niet verstandig om rauwe melk te drinken. Gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk uit de supermarkt kan wel en is juist goed voor de ontwikkeling van je baby.

Elke vrouw wil volop genieten van een zwangerschap die vlekkeloos verloopt. Goed eten en voor jezelf zorgen zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat jijzelf en je groeiende baby zich goed en gezond voelen.

Onze partners