Alcohol tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, verandert het een en ander in je leven.  Zo mag je tijdens je zwangerschap – en bij voorkeur al zodra je zwanger wilt worden – geen alcohol meer drinken.

Alcohol tijdens zwangerschap: de gevolgen

Wanneer je zwanger bent, verandert het een en ander in je leven. Zo mag je tijdens je zwangerschap – en bij voorkeur al zodra je zwanger wilt worden – geen alcohol meer drinken . Vind je dit lastig? Besef dan goed dat het drinken van alcohol veel gevolgen heeft. Door alcohol te laten staan, wordt de kans op een gezond kindje vele malen groter. Jij wilt toch het beste voor je kindje?

Alcohol en zwanger worden

Om de kans op negatieve gevolgen van het drinken van alcohol uit te sluiten, kun je het beste al stoppen met alcohol drinken vóór je zwangerschap. Zo loop je geen risico in de weken dat je nog niet zeker weet of je zwanger bent. Daarnaast kan het drinken van alcohol als je zwanger wilt worden de kans op slagen verkleinen en de kans op een miskraam vergroten. Neem het stoppen met drinken dus mee in de voorbereiding op je zwangerschap. Overigens heeft alcohol heeft ook een negatieve invloed op de kwaliteit van sperma en dat maakt de bevruchting moeilijker. Stop daarom allebei met het drinken van alcohol zodra jullie een kindje willen. Samen stoppen maakt het volhouden bovendien makkelijker.

De gevolgen van alcohol drinken tijdens de zwangerschap

Wist je dat je baby met je meedrinkt als jij alcohol drinkt tijdens je zwangerschap? Het verspreidt zich door je lichaam via je lichaamsvocht. Dit betekent dat je ongeboren baby evenveel alcohol in zijn of haar bloed krijgt als jij! En dat kan grote gevolgen hebben:

 

  • Het risico op een gehandicapt kindje neemt toe. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op de ontwikkeling van onder andere de hersenen.
  • In de eerste drie maanden loopt je kindje een groot risico op afwijkingen aan de organen, zoals het hart.
  • Alcohol kan leiden tot een groeiachterstand, waardoor je kindje voor de rest van zijn of haar leven kleiner zal blijven dan gemiddeld.
  • Er bestaat een kans dat je kindje na de geboorte de diagnose Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) of Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgt. Op de website van de FAS-stichting lees je hier meer over.

Alcohol en borstvoeding

Geef jij je kindje borstvoeding? Dan is het slim om nog even te wachten met het nemen van een wijntje. Alcohol drinken in de periode waarin je borstvoeding geeft, kan er namelijk voor zorgen dat je melkproductie afneemt. Bovendien komt ook via deze weg de alcohol weer in het bloed van je baby terecht. Wil je toch een lekker drankje drinken als je nog borstvoeding geeft? Kies dan voor een alcoholvrije versnapering. Net zo lekker, maar wel stukken gezonder voor je baby!

Elke vrouw wil volop genieten van een zwangerschap die vlekkeloos verloopt. Goed eten en voor jezelf zorgen zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat jijzelf en je groeiende baby zich goed en gezond voelen.

Onze partners