Veelgestelde vragen
Wat zijn de eerste zwangerschapstekenen?
Vaak is het uitblijven van de menstruatie een eerste teken van zwangerschap. Een ander veelvoorkomend zwangerschapssymptoom is ochtendmisselijkheid. Dit begint gewoonlijk rond de 6e zwangerschapsweek en stopt rond de 12e week.
Gevoelige en grotere borsten door een hogere hormoonspiegel zijn een ander teken van zwangerschap. Het opgezwollen gevoel is te vergelijken met hoe uw borsten vlak voor de menstruatie aanvoelen, maar dan erger. Na het eerste trimester past uw lichaam zich aan de hormonale veranderingen aan en worden uw borsten opnieuw minder gevoelig.
Al vrij vroeg in de zwangerschap merkt u dat u vaker moet plassen. Dit zwangerschapsteken is al merkbaar vanaf de zesde week en zal gedurende de hele zwangerschap voortduren of zelfs verergeren naarmate de zwangerschap vordert.
In de eerste zwangerschapsweken kunt u zich bovendien extreem vermoeid voelen. Dat komt door de hormonale veranderingen en verbetert vanaf het tweede trimester.
Hoeveel dagen na de bevruchting zijn de eerste zwangerschapstekenen merkbaar?
Sommige vrouwen krijgen zwangerschapssymptomen binnen een week na de bevruchting. Bij andere vrouwen zijn deze symptomen pas na een aantal weken merkbaar of soms ook helemaal niet.
Deze symptomen worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG. Bepaalde concentraties hebben een grotere invloed op bepaalde vrouwen. Als u geen symptomen opmerkt, wil dit niet noodzakelijk zeggen dat u niet zwanger bent.
Wanneer voel ik de baby voor het eerst bewegen?
Bij een eerste zwangerschap voelt u de baby waarschijnlijk voor het eerst bewegen rond de 18e tot de 20e week. Bij volgende zwangerschappen weet u al welk gevoel u moet verwachten en kunt u de baby al eerder voelen, meestal rond de 15e tot de 18e week.
Hoe bereken ik mijn bevallingsdatum?
Neem de eerste dag van uw laatste menstruatie, tel drie maanden terug en voeg zeven dagen bij.
Als uw laatste menstruatie bijvoorbeeld begonnen op 01.01.2014, dan is uw vermoedelijke bevallingsdatum 08.10.2014.
Mag ik sporten tijdens de zwangerschap?
Er is geen reden om uw sportoutfit op te bergen zodra u hoort dat u zwanger bent. Omdat voldoende bewegen goed is voor uw spieren, kracht en uithoudingsvermogen, kan het u ook helpen om het extra gewicht tijdens de zwangerschap te dragen, om u voor te bereiden op de fysieke inspanning tijdens de bevalling en om na de bevalling sneller terug in vorm te zijn. Actief zijn helpt bovendien fysieke ongemakken zoals rugpijn, constipatie, vermoeidheid en opzwelling van handen en voeten voorkomen. Ook zult u zich beter in uw vel voelen en beter slapen.
Sporten waarbij het risico op vallen of het evenwicht verliezen groot is, vermijdt u best als u zwanger bent. Denk maar aan paardrijden, skiën, turnen en waterskiën. Bovendien raden de meeste artsen en vroedvrouwen aan om na het tweede trimester niet meer te fietsen, zelfs als u een ervaren fietser bent. Dit omdat het risico op vallen te groot is. Een hometrainer mag u uiteraard zolang als u wilt gebruiken.
Wandelen, joggen, zwemmen, stilstaand fietsen en prenatale wateroefeningen zijn allemaal veilig tijdens de zwangerschap, zolang u niet overdrijft. Yoga en pilates is ook goed, maar zorg er dan voor dat u les krijgt van een geregistreerde leraar die ervaring met zwangere vrouwen heeft.
Wat is toxoplasmose en hoe kan ik het vermijden?
Toxoplasmose is een infectie die wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet ‘Toxoplasma gondii’.
Het is een relatief onschuldige ziekte, maar bij zwangere vrouwen kan deze parasiet de placenta en de baby besmetten. De meeste infecties ontstaan door het eten van rauw of te weinig doorkookt besmet vlees, het eten van ongewassen besmette voedingsproducten, het drinken van besmet water, door met de handen besmette aarde of een kattenbak aan te raken en vervolgens uw mond, neus of ogen aan te raken.
Wat moet ik doen als ik een kat heb?
Uw kat kan besmet raken als ze met de parasiet besmette prooien eet of in aanraking komt met besmette aarde. Daarom is toxoplasmose vrij zeldzaam bij huiskatten. Voor alle veiligheid vraagt u iemand anders in uw gezin om de kattenbak schoon te maken. Als dat niet mogelijk is, draagt u best wegwerphandschoenen en reinigt u nadien grondig uw handen.
Ik rook zo'n twee à drie sigaretten per dag ... is dat te veel?
Ja. Als u tijdens de zwangerschap rookt, stelt u uw baby bloot aan gevaarlijke chemicaliën zoals nicotine, koolmonoxide en teer. Deze chemicaliën verminderen de hoeveelheid zuurstof die uw baby krijgt en beschadigen de longen. Studies hebben aangetoond dat roken tijdens de zwangerschap het risico op complicaties, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, doodgeboren baby’s en wiegendood verhoogt. Zoek medische hulp als u het moeilijk vindt om te stoppen.
Tot wanneer in de zwangerschap kan ik blijven werken?
Als u gezond bent, een normale zwangerschap hebt en in een veilige omgeving werkt, kunt u aan het werk blijven tot aan uw bevallingsdatum of iets ervoor. Als u op uw werk echter vaak zware lasten moet heffen, lang moet rechtstaan of wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen, moet u mogelijk tijdelijk van functie veranderen of eerder stoppen. In de laatste zwangerschapsweken is de kans groot dat u zich meer vermoeid voelt. Dus is het raadzaam om iets eerder te stoppen met werken om uw energie te sparen.
Is het veilig om seks te hebben als ik zwanger ben? Zo ja, tot hoever in de zwangerschap?
Zolang u zich er gemakkelijk bij voelt, kan het geen kwaad om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben een hoger libido, waarschijnlijk door al dat extra bloed in hun lichaam! Een ongemakkelijk gevoel in uw onderbuik tijdens of na een orgasme is normaal en houdt geen risico in voor de baby. Specialisten denken dat dit wordt veroorzaakt door de spanning in de bindweefsels van de baarmoeder of de baarmoeder zelf. In elk geval is er geen reden om u zorgen te maken. Ook niet alle zwangere vrouwen hebben er last van.
Voor overige vragen verwijzen naar je verloskundige of kraamverzorgende, met daarbij de link naar ZiNKraamzorg en de Kraamvogel.