Vruchtbaarheidsproblemen

Proberen om zwanger te worden is een erg spannende periode in je leven. Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk zwanger zijn, maar soms duurt het langer dan je verwacht of hoopt. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen een onderliggende oorzaak zijn.

Wat als het langer duurt om zwanger te worden?

Als je probeert om zwanger te worden wil je dit waarschijnlijk zo snel mogelijk, maar realiseer je dat – ook al werkt alles perfect – het een tijd kan duren voordat je zwanger raakt. De meest stellen zonder vruchtbaarheidsproblemen zijn binnen een jaar zwanger.

Als het langer duurt om zwanger te worden dan verwacht is het heel normaal dat je je verdrietig, boos of gestresst voelt. Het wachten kan stress geven in je relatie, maar realiseer je dat je hier samen voor staat en niemand de schuld is. Praat met elkaar over je frustraties en angsten, en door dit samen te delen sta je sterker als stel. Door hulp te zoeken kan je er achter komen waar de oorzaak ligt.

Bij wie ligt meestal het probleem?

Vruchtbaarheidsproblemen komen evenveel bij mannen als vrouwen voor: 36% is toe te wijzen aan de vrouw, 35% ligt bij de man, 16% bij beiden en 13% is onbekend. Het is belangrijk dat beide partners worden onderzocht om Het juiste behandelplan te bepalen.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen?

Het merendeel van de vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen worden veroorzaakt door hormonen of ovulatie problemen. De reserves in de eierstokken (de capaciteit van de eierstokken om eitjes te leveren) kunnen laag zijn door verschillende redenen zoals leeftijd, vervroegde overgang of disfunctioneren van de hypothalamus – een zeer complexe structuur in de hersenen die belangrijke processen regelt.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen?

De voornaamste oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen is de lage kwaliteit van het sperma veroorzaakt door een laag aantal zaadcellen. Doordat het aantal zaadcellen lager is dan gebruikelijk wordt de kans dat een zaadcel een eicel bevrucht verkleint. Sperma kwaliteit kan beinvloedt worden door roken, alcohol en warmte – bijvoorbeeld door het dragen van heel strak ondergoed (wijde boxershorts zijn beter) of het nemen van hete baden.

Hoe kom ik met mijn partner op een lijn?

Als er sprake is van vruchtbaarheidsproblemen is het belangrijk om het een gezamenlijk probleem te maken. Sommige mannen voelen zich ongemakkelijk om over dit onderwerop te praten en kunnen onwillig zijn om een vruchtbaarheidstest te doen omdat dit kan betekenen dat de oorzaak bij hem ligt. Als je denkt dat dit de oorzaak is wees dan voorzichtig waar het zijn zelfvertrouwen betreft en verzeker hem dat het niet een zaak is van de “fout” van één, maar dat je hier samen instaat. Je hebt zelf ook je eigen onzekerheden en zorgen – deel dit met je partner dan zal hij ook sneller open zijn over zijn gevoelens. Uiteindelijk moet je er voor zorgen dat hij zich ook onderdeel voelt van wat er gebeurt: leer samen en betrek hem in alle keuzes die gemaakt moeten worden.

De eerste maanden dat je probeert zwanger te worden is een spannende tijd. Van te voren weet je niet of je snel zwanger zult worden of dat je even geduld zal moeten hebben. Na drie maanden wordt 30% van de vrouwen zwanger, na 6 maanden 70%, na een jaar 80% en binnen twee jaar 90%.