Ovulatie berekenen

Wil je graag zwanger worden? Dan is het handig om te weten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Tegenwoordig kun je dat heel eenvoudig zelf berekenen.

Bereken je vruchtbare dagen met een ovulatietest

De makkelijkste manier voor het berekenen van je vruchtbare dagen is de ovulatietest, gecombineerd met de ovulatiekalender. Deze test meet de hoeveelheid Luteïniseren Hormoon (LH) in je urine aan. Is er voldoende van dit hormoon in je lichaam aanwezig? Dan vindt er normaliter een eisprong plaats. Dat is het moment dat je het meest vruchtbaar bent. Het is slim om op of rond deze datum gemeenschap te hebben, omdat de kans op een zwangerschap dan het grootst is.

Zo werkt een ovulatiekalender

Om precies bij te houden wanneer je meest vruchtbare dagen zijn, kun je een ovulatiekalender raadplegen. Zo weet je precies wanneer je de ovulatietest het beste kunt uitvoeren. Het werkt als volgt:

 

  • Bepaal de lengte van je menstruatiecyclus: het aantal dagen van de eerste dag van de menstruatie tot en met de dag vóór de volgende menstruatie. Heb je een onregelmatige cyclus? Neem dan als cycluslengte de lengte van de kortste cyclus van de laatste drie maanden. Je kunt er ook voor kiezen meerdere maanden achter elkaar je cyclus op te schrijven op een ovulatiekalender, zodat je de beste testdatum beter kunt bepalen.

Andere manieren om een ovulatietest te doen

Je kunt je vruchtbaarheid ook zonder ovulatietest berekenen. Neem hiervoor de laatste dag van je menstruatiecyclus en trek daar veertien dagen vanaf. Hiervoor is het wel van belang dat je een regelmatige cyclus hebt, anders is deze rekenmethode niet zo betrouwbaar. Je kunt ook dagelijks je temperatuur meten. Wil je precies weten hoe dat werkt? Vraag dan om advies bij je huisarts.

Een vrouw is vruchtbaar vanaf het moment dat ze voor het eerst menstrueert in het begin van haar puberteit.

Success stories

Trying for a baby is one of the most exciting times in your life. When you start, you probably want it to happen as quickly as possible. Even if it takes longer than expected…

Joschen (32) and Saskia (31)