Ben ik vruchtbaar?
Wanneer je zwanger wilt worden, is het erg handig je eigen lichaam beter te leren kennen en te berekenen wanneer je vruchtbaar bent. Het herkennen van de verschijnselen tijdens jouw vruchtbare periode helpt de kans om zwanger te worden te vergroten.
Wanneer je menstruatie afgelopen is, is de oestrogeenconcentratie in je bloed alweer aanzienlijk gestegen. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederhalsslijm dunner en vloeibaarder wordt. Het begin van de vruchtbare periode.
Baarmoederhalsslijm, Cervixslijm
De eerste week van je menstruatiecyclus, na je menstruatie, zit de baarmoedermond helemaal dicht. Het baarmoederhalsslijm is dik en taai en daardoor moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. De baarmoeder wordt door het baarmoederslijm als het ware afgesloten.
Tijdens de vruchtbare periode, wanneer de eisprong nadert, wordt de baarmoedermond zachter en de opening groter. Het baarmoederhalsslijm wordt dan ook elastischer, vloeibaarder en helderder. Je kunt vlak voor de eisprong van het slijm draden trekken, de schaamlippen zijn ook vochtiger dan normaal. Dit elastische baarmoederhalsslijm zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoederhals kunnen bereiken om zo verder de baarmoeder in te gaan. Zodra de eisprong voorbij is, verdwijnt ook het baarmoederslijm weer.
Weet wanneer je vruchtbaar bent
Heb je een kinderwens, dan is goed om te weten wanneer je vruchtbaar bent, dus wanneer je eisprong plaatsvindt. Vervolgens is het slim om rond de eisprong geslachtsgemeenschap te hebben. Dit hoeft niet precies op die exacte datum, omdat sperma zo’n 3 dagen in leven kan blijven in je baarmoeder.
Maar hoe kun je die vruchtbaarheid nu berekenen? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je neemt de laatste dag van je menstruatiecyclus en trekt daar veertien dagen vanaf. Hiervoor is het wel van belang dat je een regelmatige cyclus hebt, anders is deze rekenmethode niet zo betrouwbaar. Je kunt ook dagelijks je temperatuur meten. Wil je precies weten hoe dat werkt? Vraag dan om advies bij je huisarts of bereken online je biologische klok.
Welke rol speelt je lichaamstemperatuur?
Voor de eisprong, wanneer de LH-piek begint, daalt de lichaamstemperatuur. Dit is slechts een daling van 0,1۫ Celsius van de lichaamstemperatuur, dus moeilijk waarneembaar.
Een tot twee dagen na de eisprong, stijgt de lichaamstemperatuur met minimaal 0,3۫ Celsius. Deze stijging wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron dat na de eisprong in het bloed komt. Wanneer je menstrueert, daalt je lichaamstemperatuur samen met het progesterongehalte weer. Wanneer je zwanger bent, blijft de lichaamstemperatuur verhoogd.
Wanneer in de menstruatiecyclus sprake is van een stijgende temperatuurcurve, vindt er een ovulatie plaats. Deze temperatuurcurve geeft ook aan of de tweede fase van de menstruatiecyclus, dus na de eisprong, lang genoeg duurt zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen in de baarmoeder. Om dit te bereiken moet de verhoogde temperatuur minstens 11 dagen aanhouden.
De temperatuurcurve geeft achteraf inzicht wanneer de ovulatie in de menstruatiecyclus heeft plaatsgevonden. Overigens is dat met deze methode niet exact te meten, maar ongeveer. Deze methode werkt niet om een ovulatie te voorspellen en aan de hand daarvan de gemeenschap te plannen. De stijging van de lichaamstemperatuur geeft enkel aan wanneer je ovulatie is geweest.

Een vrouw is vruchtbaar vanaf het moment dat ze voor het eerst menstrueert in het begin van haar puberteit.
Success stories
Trying for a baby is one of the most exciting times in your life. When you start, you probably want it to happen as quickly as possible. Even if it takes longer than expected…
Joschen (32) and Saskia (31)