Hoe kun je je vruchtbaarheid berekenen?

Als vrouw ben je niet iedere dag van de maand even vruchtbaar. Wil je zwanger worden, dan is het dus van belang dat je weet wanneer je het meest vruchtbaar bent. Gelukkig kun je zelf jouw vruchtbaarheid redelijk nauwkeurig berekenen. Ook kan de Predictor ovulatietest je helpen.

Wanneer is je vruchtbaarheid het grootst?

Tijdens je menstruatiecyclus wordt er in je lichaam een eicel gerijpt. Zodra deze rijpe eicel de eierstok verlaat, spreken we van de ovulatie. Dat wordt ook wel de eisprong genoemd. Het moment van de eisprong is het moment dat je vruchtbaarheid het grootst is.

Weet wanneer je vruchtbaar bent

Heb je een kinderwens, dan is goed om te weten wanneer je vruchtbaar bent, dus wanneer je eisprong plaatsvindt. Vervolgens is het slim om rond de eisprong geslachtsgemeenschap te hebben. Dit hoeft niet precies op die exacte datum, omdat sperma zo’n 3 dagen in leven kan blijven in je baarmoeder.

Maar hoe kun je die vruchtbaarheid nu berekenen? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je neemt de laatste dag van je menstruatiecyclus en trekt daar veertien dagen vanaf. Hiervoor is het wel van belang dat je een regelmatige cyclus hebt, anders is deze rekenmethode niet zo betrouwbaar. Je kunt ook dagelijks je temperatuur meten. Wil je precies weten hoe dat werkt? Vraag dan om advies bij je huisarts of bereken online je biologische klok.

Je vruchtbaarheid berekenen met behulp van een ovulatietest

Hoewel je je vruchtbaarheid zelf kunt berekenen, is het aan te raden om (ook) een ovulatietest te doen. Deze toont de stijging van het Luteïniseren Hormoon (LH) in de urine aan. Deze stijging wordt ook wel LH-piek genoemd en vindt vlak voor de ovulatie plaats. Met behulp van de ovulatietest kun je jouw twee meest vruchtbare dagen van de maand bepalen. Heb je binnen 24 tot 36 uur na de LH-piek gemeenschap, dan is de kans om zwanger te worden het grootst.

Een vrouw is vruchtbaar vanaf het moment dat ze voor het eerst menstrueert in het begin van haar puberteit.

Success stories

Trying for a baby is one of the most exciting times in your life. When you start, you probably want it to happen as quickly as possible. Even if it takes longer than expected…

Joschen (32) and Saskia (31)