Ovulatie of eisprong: zo werkt het

Tijdens je menstruatiecyclus wordt er in je lichaam een eicel gerijpt. Zodra deze rijpe eicel de eierstok verlaat, spreken we van de ovulatie, ook wel eisprong genoemd. Iedere vrouw heeft tijdens de menstruatiecyclus één eisprong. Dit is het moment dat je het meest vruchtbaar bent. Hoe dit proces werkt en hoe je je ovulatie kunt berekenen, lees je hieronder.

Wat gebeurt en tijdens de ovulatie?

Bij de ovulatie komt er een rijpe eicel los van de eierstok. Deze eicel is nu klaar om bevrucht te worden. Hij komt terecht in de eileider, die de eicel vervoert naar de baarmoeder. Raakt de eicel bevrucht, dan zal deze zich innestelen in de baarmoederwand. Vanaf dat moment ben je zwanger. Wordt de eicel niet bevrucht, dan wordt deze door je lichaam afgevoerd en word je ongesteld.

Op en rond de datum van je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Heb je een kinderwens, dan is het dus aan te raden om rond de eisprong geslachtsgemeenschap te hebben. Dit hoeft niet precies op de exacte datum van de ovulatie, omdat de zaadcellen gerust enkele dagen in je baarmoeder kunnen overleven. Eigenlijk kun je daarom beter net voor de eisprong vrijen, zodat je niet te laat bent.

Ovulatie berekenen?

De rijpe eicel is tot ongeveer twaalf uur na de ovulatie het meest vruchtbaar. Daarna wordt de vruchtbaarheid van de eicel snel minder. Wil je weten op welke dagen jij het meest vruchtbaar bent? Je kunt je ovulatie berekenen. Neem hiervoor de laatste dag van je menstruatiecyclus en trek daar veertien dagen vanaf. Hiervoor is het wel van belang dat je een regelmatige cyclus hebt, anders wordt deze rekenmethode al snel onbetrouwbaar.

Daarnaast zijn er methodes waarbij je dagelijks je temperatuur meet of waarbij je veranderingen aan je baarmoedermond of slijm uit je baarmoederhals waarneemt. Wil je meer zekerheid? Bereken het moment van je eisprong dan met behulp van een ovulatietest.

Als u graag een baby wilt, hebt u er alles voor over om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. Verdiep je daarom in het vrouwelijk lichaam. Als u weet hoe de ovulatie en uw menstruatiecyclus verlopen, kunt u berekenen op welke dagen van de maand u het vruchtbaarst bent en vergoot u de kans op zwanger worden.