De menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De lengte van de menstruatiecyclus verschilt per vrouw, maar ook van periode tot periode in een vrouwenleven. Voor je 20e en na je 40e, als de overgang nadert, zijn de menstruatiecycli vaak onregelmatig. Tussen je 25e jaar en 35e jaar menstrueer je het meest regelmatig. In de meeste gevallen is de lengte van de menstruatiecyclus tussen de 23 en 35 dagen met een gemiddelde van 28 dagen.

Wat gebeurt er tijdens mijn menstruatiecyclus?

Je menstruatiecyclus is verdeeld in twee fases. De eerste fase van je menstruatiecyclus begint bij de eerste dag van je menstruatie en loopt tot aan je eisprong. De tweede fase van je menstruatiecyclus start met je eisprong en loopt tot aan de eerste dag van je menstruatie. Beide fases van je menstruatiecyclus duren gemiddeld 14 dagen, maar dit kan variëren.

De eerste fase van de menstruatiecyclus, de groei van de follikels

In de eerste fase van de menstruatiecyclus groeien en rijpen de eiblaasjes of wel follikels in de eierstokken. De follikel is het geheel van de eicel en de omringende cellagen, die de eicel van voeding voorzien. Gemiddeld rijpen er 20 follikels verdeeld over beide eierstokken. De groei van de follikels wordt in gang gezet door het follikelstimulerend hormoon ofwel FSH. De follikels maken het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen aan dat ervoor zorgt dat de baarmoeder zich gaat voorbereiden op de eventuele innesteling van de eicel. De baarmoeder bereidt zich voor door in de wand van de baarmoeder een extra stevige slijmlaag te vormen.

Wanneer de follikels groot genoeg zijn, wordt er minder van het FSH hormoon geproduceerd waardoor het merendeel van de follikels weer afsterft. Slechts één follikel blijft doorgroeien en wordt uiteindelijk zo groot als een kers. Ongeveer rond de 11de dag van de menstruatiecyclus geeft de overgebleven follikel extra veel oestrogeen af waardoor de hypofyse luteïniserend hormoon (LH) gaat produceren. De LH piek is zowel in het bloed als in de urine waarneembaar en geeft je lichaam de laatste prikkel voor de eisprong.

De tweede fase van de menstruatiecyclus, van eisprong tot menstruatie

De tweede fase van de menstruatiecyclus begint bij de eisprong. De follikel die de eicel heeft uitgestoten, gaat grote hoeveelheden van het hormoon progesteron aanmaken. Dit hormoon is geel van kleur waardoor de follikel vanaf nu geellichaam heet. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dik genoeg wordt zodat de eicel zich erin kan gaan nestelen. Ook zorgt progesteron ervoor dat er geen nieuwe follikels gaan rijpen en dat de lichaamstemperatuur van de vrouw bijna een halve graad stijgt.

Vindt er na de eisprong geen bevruchting plaats, dan sterft de eicel af. Een deel van de bekleding van de baarmoederwand, waar de bevruchte eicel zich had kunnen innestelen, wordt afgebroken. Die bekleding van de baarmoederwand is in feite wat je verliest tijdens de menstruatie. Gemiddeld duurt de menstruatie 3 tot 7 dagen. Vanaf de eerste dag van de menstruatie begint weer een nieuwe menstruatiecyclus.

Zwanger en toch ongesteld?

Zodra de eicel bevrucht is, wordt je niet meer ongesteld. In principe is het uitblijven van je menstruatie dus een eerste teken dat je zwanger bent. Toch kun je als je zwanger bent wel bloed verliezen. Bijvoorbeeld als de innesteling van de bevruchte eicel plaatsvindt. Het kan ook zijn dat je lichaam in het begin van de zwangerschap nog niet voldoende van het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt, waardoor je lijf denkt dat je toch ongesteld moet worden. Dit is echter korter en minder heftig dan een normale menstruatie.

Helaas kan het bloedverlies ook het gevolg zijn van een miskraam. Dit gaat vrijwel altijd gepaard met heftige krampen in je buik, omdat je lichaam de vrucht en het weefsel van de baarmoeder afstoot. Als een miskraam zich voordoet, is dit meestal in de eerste zestien weken van de zwangerschap.

Wist je dat...

  • Het woord menstruatie van het Latijnse woord ‘menses’ afkomt, dat ‘maand’ betekent?
  • Een normale cyclus tussen de 24 en 35 dagen duurt?
  • Hevige klachten tijdens je menstruatie kunnen duiden op het premenstrueel syndroom (PMS)? Regelmatig sporten kan de klachten verminderen.

Als u graag een baby wilt, hebt u er alles voor over om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. Verdiep je daarom in het vrouwelijk lichaam. Als u weet hoe de ovulatie en uw menstruatiecyclus verlopen, kunt u berekenen op welke dagen van de maand u het vruchtbaarst bent en vergoot u de kans op zwanger worden.