Innesteling: Hoe werkt de innesteling van een eicel?

Zwanger worden is een bijzonder fenomeen. Je lichaam weet zich er in de meeste gevallen zelfstandig op voor te bereiden en zorgt zelf voor de aanmaak van de juiste hormonen. Tijdens je menstruatie bereidt je baarmoeder zich voor op een eventuele zwangerschap. De baarmoederwand wordt dan dikker en maakt zich op voor het voeden van het embryo. We spreken van innesteling als de bevruchte eicel zich vastzet in de baarmoeder. Dat is het moment dat je zwanger bent!

Wat is de kans op een succesvolle innesteling?

Zoals je misschien al weet, is de kans op een succesvolle innesteling niet zo groot. Dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het ongeveer de helft van alle bevruchte eicellen lukt om zich in te nestelen. 

Het moment van innesteling van de eicel ligt rond de negen dagen na je eisprong. Je kunt dit moment ook berekenen door vijf dagen af te trekken van de dag dat je menstruatie normaal gesproken zou beginnen.

De symptomen van innesteling van de eicel

Innesteling van de eicel gebeurt vaak zonder dat je daar iets van merkt. In sommige gevallen kunnen er toch symptomen zijn die er op duiden dat de innesteling heeft plaatsgevonden, zoals:
  • Innestelingsbloeding: deze ontstaat doordat er tijdens de innesteling een bloedvaatje wordt geraakt. Het bloedverlies lijkt op je menstruatie, maar is veel minder, meestal op te vangen in een inlegkruisje. De innestelingsbloeding komt bij zeer weinig vrouwen voor.
  • Innestelingspijn: tijdens de innesteling kun je, volgens sommige vrouwen, een soort kramp voelen in je buik. Wetenschappelijk is echter nooit bewezen dat dit door de innesteling komt.
  • Innestelingsdip: sommige vrouwen nemen gedurende een langere periode hun lichaamstemperatuur op als ze zwanger willen worden. Meet je deze temperatuur iedere dag op hetzelfde tijdstip? Dan kan het zijn dat je een dipje in de temperatuur ziet zodra de innesteling plaatsvindt.

Test of de innesteling succesvol is geweest

Heb je het vermoeden dat de innesteling van de eicel heeft plaatsgevonden? Dan ben je natuurlijk nieuwsgierig of je inderdaad zwanger bent. Met de Predictor Early zwangerschapstest kun je vanaf zes dagen voor de verwachte menstruatie testen of je zwanger bent. Deze meet de hoeveelheid HCG hormoon in je urine en kan zo aantonen of er inderdaad een kindje op komst is. Spannend!

Als u graag een baby wilt, hebt u er alles voor over om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. Verdiep je daarom in het vrouwelijk lichaam. Als u weet hoe de ovulatie en uw menstruatiecyclus verlopen, kunt u berekenen op welke dagen van de maand u het vruchtbaarst bent en vergoot u de kans op zwanger worden.