De eicel
De eicel is met een diameter van 0,15 mm, één van de grootste cellen in het menselijk lichaam. Dit komt door de grote hoeveelheid reservevoedsel die de eicel bevat. De eicel gebruikt dit om na de versmelting met de zaadcel het vroege embryo van energie te voorzien.
Het grootste aantal eitjes heeft een vrouw in haar prenatale leven, als een moeder een maand of vijf zwanger is. Het zijn er dan 6 of 7 miljoen. Bij de geboorte is dit aantal al geslonken tot 2 miljoen. Wanneer in de pubertijd de eicellen gaan rijpen en je vruchtbaar wordt zijn er nog maar 300.000 eicellen over. Slechts 400 eicellen komen er tussen de eerste menstruatie en de overgang tot volle bloei in een eisprong.
Een eicel blijft gemiddeld 12 uur na de eisprong in leven. Wordt de eicel niet bevrucht dan sterft de eicel af en wordt de menstruatie in gang gezet. Wil je ook weten hoelang een zaadcel in leven blijft?
Eisprong
Het moment dat de eicel uit de follikel uit de eierstok wordt afgestoten, noemen we de eisprong of ovulatie. Dit wordt zo genoemd omdat de eierstokken niet rechtstreeks aan de eileider vastzitten, maar met een vlies onder de trechter ‘hangen’. Het rijpe eicelletje moet dus bij de eisprong een kleine ‘sprong’ maken om in de eileider terecht te komen.
Bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen vindt de eisprong midden in de menstruatiecyclus plaats, dit is na ongeveer 14 dagen. Wanneer je een kortere menstruatiecyclus hebt dan vindt je eisprong eerder dan 14 dagen plaats. Heb je een langere cyclus dan is je eisprong ook iets later. In sommige gevallen komen er bij toeval twee eicellen tot rijping per cyclus.
LH-piek
De belangrijkste prikkel voor de eisprong is de LH-piek. Tijdens de LH-piek wordt de follikel klaar gemaakt voor de eisprong. De follikel plaatst zich naar de buitenkant van de eierstok terwijl de gevingerde kelken van de eileiders zich om de eierstokken draperen zodat ze de eicel na de eisprong direct kunnen opvangen. De eisprong vindt 24 tot 36 uur na de LH-piek plaats. Met een ovulatietest kun je de LH-piek meten. Gedurende de LH-piek ben je het meest vruchtbaar. Deze periode is dus het beste moment om zwanger te worden. Omdat zaadcellen in het lichaam van de vrouw meerdere dagen in leven kunnen blijven, is het aan te raden te vrijen voor de eisprong zodat er altijd een voorraadje zaadcellen aanwezig is.
Gebruik de online biologische klok als hulpmiddel om jouw meest vruchtbare dagen te berekenen.

Als u graag een baby wilt, hebt u er alles voor over om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. Verdiep je daarom in het vrouwelijk lichaam. Als u weet hoe de ovulatie en uw menstruatiecyclus verlopen, kunt u berekenen op welke dagen van de maand u het vruchtbaarst bent en vergoot u de kans op zwanger worden.