Bevruchting

Tijdens een zaadlozing van de man komen er ongeveer 100 tot 200 miljoen zaadcellen vrij. Slechts één zaadcel is nodig voor een succesvolle bevruchting. De sponsachtige schaal van de eicel heeft een belangrijke taak. De eicel trekt hiermee spermacellen naar zich toe en zorgt ervoor dat slechts één zaadcel de eicel kan binnendringen.De bevruchting vindt plaats in het uiteinde van de eileiders. Tijdens de bevruchting smelten de eicel en de zaadcel samen. De eerste zaadcel die door de wand van de eicel dringt, bevrucht de eicel. Zijn staart valt dan af en de celwand van de eicel verandert van structuur, zodat andere zaadcellen niet meer binnen kunnen dringen in de eicel.

Innesteling van de eicel

De bevruchte eicel deelt zich in de eileider. Er ontstaat een klompje van cellen. Een aantal dagen na de eisprong bereikt het bevruchte eitje de baarmoeder. Het bevruchte eitje is dan een vochtblaasje omringd met een laagje cellen en aan één kant een klompje cellen. Het klompje cellen nestelt zich vervolgens in het baarmoederslijmvlies en ontwikkelt zich verder als embryo. Dit proces noemen we de innesteling.

bevruchting van een eicel

HCG hormoon

Ongeveer vierentwintig uur na de bevruchting begint het bevruchte eitje een heel kleine, maar steeds toenemende hoeveelheid van het zwangerschapshormoon HCG te produceren.
Wanneer het bevruchte eitje zich heeft ingenesteld in het baarmoederslijmvlies begint het klompje cellen grotere hoeveelheden HCG aan te maken. Het HCG hormoon zorgt ervoor dat de embryo zich verder kan ontwikkelen. Ook zorgt dit hormoon voor enkele zwangerschapskwaaltjes zoals verandering in emoties, misselijkheid en opgezette borsten. Na de innesteling komt steeds meer van het HCG hormoon in je urine vrij.

Bedenk dat voor de innesteling ongeveer de helft van de bevruchte eicellen te gronde gaat. Daarna eindigt nog zo’n 30 procent van alle zwangerschappen in een miskraam. Dit gebeurt in de helft van de gevallen zo vroeg dat de vrouw niet weet dat ze zwanger is geweest. Nadat de zwangerschapstest positief is, krijgt nog ongeveer 15% van de vrouwen een miskraam. De gemiddelde kans om zwanger te raken, is tot het dertigste jaar 15 procent per maand.

Predictor kan met de Predictor Early test de aanwezigheid van het HCG hormoon al vanaf 6 dagen voor de dag van de uitgebleven menstruatie. Dit kan omdat de test gevoeliger is voor lagere waardes van het HCG hormoon dan de gewone zwangerschapstest. De gewone Predictor zwangerschapstest kun je gebruiken vanaf de eerste dag dat je menstruatie uitblijft.

Als u graag een baby wilt, hebt u er alles voor over om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. Verdiep je daarom in het vrouwelijk lichaam. Als u weet hoe de ovulatie en uw menstruatiecyclus verlopen, kunt u berekenen op welke dagen van de maand u het vruchtbaarst bent en vergoot u de kans op zwanger worden.