Je baarmoeder: wat is dat eigenlijk?
Je bent zwanger! Negen maanden lang huist er een klein groeiend wezentje in je baarmoeder. Maar wat is dat eigenlijk precies, de baarmoeder? En wat moet je allemaal weten over dit wonderlijke orgaan, de baarmoederhals en het baarmoederslijmvlies?
De werking van de baarmoeder en de baarmoederhals
Het Nederlands woordenboek omschrijft de baarmoeder als ‘het orgaan van de vrouw waarin zich de vrucht ontwikkelt’. Dit peervormige orgaan, ook wel de uterus genoemd, speelt gedurende de zwangerschap, naast je kindje natuurlijk, de grote hoofdrol. Het bevruchte embryo nestelt zich in je baarmoeder, groeit daar uit tot foetus en blijft daar tot aan de geboorte. De baarmoederhals is het smallere gedeelte van je baarmoeder. Het uiteinde hiervan noemen we de baarmoedermond.
Je baarmoeder tijdens de zwangerschap
Wanneer je net zwanger bent, groeit je baarmoeder doordat de cellen groter worden en zich vermenigvuldigen. De groei hangt dus op dit moment nog niet samen met de groei van je kindje. Later in de zwangerschap groeit de baarmoeder wel mee met je kindje, de vliezen en placenta.
Je kindje krijgt gedurende de eerste weken van de zwangerschap voeding via het baarmoederslijmvlies. Na een tijdje ontstaat hierin een netwerk van bloedvaten (de placenta). Je kindje staat via de navelstreng in verbinding met de placenta. De navelstreng bestaat uit 3 bloedvaten. Dit netwerk zorgt nu voor de voeding van je kindje en de afvoer van afvalstoffen.
Wat doet de baarmoeder tijdens de bevalling?
Als de bevalling eenmaal aanbreekt, trekken de spieren van je baarmoeder zich samen. Je hebt dan weeën. Gedurende de zwangerschap hebben de wanden van de baarmoeder speciale spierstructuren gevormd die deze weeën mogelijk maken. Is je kindje eenmaal geboren, dan wordt de baarmoeder weer kleiner. Hij zal echter in veel gevallen iets groter blijven dan voorheen.
Wist je dat...
- de baarmoeder van een vrouw die nog nooit zwanger is geweest, zo groot is als een mandarijn?
- je baarmoeder tijdens de zwangerschap zo groot wordt als een watermeloen en dan tot wel één kilo kan wegen?
- veel zoogdieren meer dan één baarmoeder hebben?
- je tijdens de zwangerschap last kunt hebben van een lage bloeddruk? Mogelijk drukt de zware baarmoeder een grote ader dicht zodra je op je rug gaat liggen. Het kan verlichting bieden door even op je zij te draaien en je benen wat hoger te leggen.

Als u graag een baby wilt, hebt u er alles voor over om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. Verdiep je daarom in het vrouwelijk lichaam. Als u weet hoe de ovulatie en uw menstruatiecyclus verlopen, kunt u berekenen op welke dagen van de maand u het vruchtbaarst bent en vergoot u de kans op zwanger worden.