Het vrouwelijk lichaam

De geslachtsorganen van de vrouw liggen verborgen in het lichaam. De geslachtsorganen van de vrouw bestaan uit de vagina, baarmoeder, twee eileiders en twee eierstokken. 

De vagina is een elastische buis die verscholen ligt tussen de benen van de vrouw. De vagina komt in het lichaam van de vrouw uit in de baarmoedermond. De baarmoedermond is het begin van de baarmoeder. De baarmoeder en de baarmoederhals zijn beiden bekleed met slijmvlies. Het baarmoederslijmvlies wordt gedurende de menstruatiecyclus dikker na de eisprong om de baarmoeder voor bereiden op een eventuele zwangerschap. 

De baarmoeder staat in verbinding met twee eileiders. Eén links en één rechts. De twee eileiders zien eruit als dunne flexibele buisjes die bekleed zijn met trilhaartjes. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat de (bevruchte) eicel naar de baarmoeder wordt getransporteerd. De uiteinden van de eileiders zien eruit als een gevingerde kelk. Vlak onder de eileiders liggen de eierstokken. In de eierstokken rijpen de eicellen in de follikels. 

Tijdens de eisprong, ‘springt’ een rijpe eicel naar de eileider om hier bevrucht te worden door een zaadcel. Wanneer de eicel bevrucht is, wordt de bevruchte eicel via de eileider naar de baarmoeder getransporteerd. De bevruchte eicel nestelt zich vervolgens in het baarmoederslijmvlies waar het verder zal groeien tot een baby.

Onderstaande tekening geeft een overzicht van de verschillende organen.

De vrouwelijke geslachtsorganen

Als u graag een baby wilt, hebt u er alles voor over om uw kansen om zwanger te worden te vergroten. Verdiep je daarom in het vrouwelijk lichaam. Als u weet hoe de ovulatie en uw menstruatiecyclus verlopen, kunt u berekenen op welke dagen van de maand u het vruchtbaarst bent en vergoot u de kans op zwanger worden.