Zwangerschapstest
Je hebt een kinderwens en je kunt niet wachten om te testen of je zwanger bent. Maar wanneer kun je het beste een zwangerschapstest doen? En hoe betrouwbaar is zo’n test eigenlijk?
Wanneer je het beste kunt testen of je zwanger bent
Wanneer je overtijd bent, kan het zijn dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest kun je dan ook al doen vanaf de eerste dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Met de Predictor Early kun je zelfs al vanaf zes dagen eerder testen of je zwanger bent.
Wanneer je gaat testen of je zwanger bent, meet de zwangerschapstest de HCG-waarden in je urine. Is het HCG-hormoon inderdaad aanwezig? Dan ben je zwanger! Heb je een onregelmatige cyclus, dan is het moeilijk te zeggen wanneer je overtijd bent. Je kunt voor het doen van een zwangerschapstest dan het beste uitgaan van de langste cyclus in het laatste half jaar en daar een dag extra bij optellen.
Wanneer is de zwangerschapstest onbetrouwbaar?
Een zwangerschapstest is in sommige gevallen niet helemaal betrouwbaar, bijvoorbeeld als je te vroeg test. Er is dan nog onvoldoende van het HCG-hormoon aangemaakt, waardoor de test onterecht negatief kan uitvallen. Wanneer je toch het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je het beste een paar dagen later nogmaals testen. Ben je inderdaad zwanger, dan zal de test alsnog positief uitvallen. De test kan ook onterecht negatief uitvallen als er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Soms geeft een zwangerschapstest een positieve uitslag, terwijl je niet zwanger bent. Het kan dan zijn dat je ongemerkt een miskraam hebt gehad. Ben je net bevallen en heb je het vermoeden dat je opnieuw zwanger bent? Wacht dan minstens tot drie weken na de bevalling, zodat je zeker weet dat het ‘nieuwe’ HCG-hormonen zijn.
Wanneer doe je een ovulatietest?
Naast de zwangerschapstest bestaat er ook een ovulatietest. Daarmee bepaal je wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer je dus de grootste kans hebt om zwanger te worden.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, is het belangrijk je zo goed mogelijk op een zwangerschap voor te bereiden. Sta eens goed stil bij je gezondheid, voedingspatroon en leefwijze, maar ook bij medicijn gebruik, ongezonde gewoonten of verslavingen. Door een gezonde leefwijze draag je al voor de bevruchting bij aan de gezondheid van je toekomstige kind. En kun je de kans op een zwangerschap verhogen.