Zwanger worden? Let op je voeding!
Wie zwanger is, moet goed op haar voeding letten. Maar ook als je zwanger wilt worden, is het slim om alvast over je voeding na te denken. In principe kun je in de periode dat je zwanger probeert te worden, dezelfde voedingsadviezen aanhouden als voor eten tijdens de zwangerschap. Tegen de tijd dat je ontdekt dat je zwanger bent, is je kindje namelijk al volop in ontwikkeling.
Zwanger worden betekent nadenken over je eten
Het eten van gezonde voeding als je zwanger wilt worden, is goed voor jouw eigen gezondheid en die van je baby. Het is belangrijk om de juiste vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen. De volgende adviezen helpen je hierbij:
- Eet verschillende soorten fruit en groenten.
- Het eten van oesters, avocado’s, bananen en asperges kan je libido verhogen.
- Eet voldoende proteïnen. Deze vind je in kip, vis, tofu en zuivelproducten.
- Kies als je zwanger wilt worden voor voeding met voldoende ijzer. Dit zit onder andere in volkorenbrood en in vlees. IJzer zorgt voor voldoende energie en het voorkomt bloedarmoede tijdens de zwangerschap.
- Onverzadigde (goede) vetten zijn goed voor je hormoonhuishouding. Smeer daarom halvarine op je brood, bak met een vloeibaar bak- en braadproduct of olie, eet regelmatig vette vis en neem af en toe als tussendoortje een handje verse ongezouten noten.
Als je een kindje wilt, is het bovendien belangrijk dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Hierdoor loopt je baby namelijk minder risico op een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte. Omdat dit al van belang is vanaf de eerste weken dat je zwanger bent, kun je het beste al extra foliumzuur slikken zodra je weet dat je zwanger wilt worden. Via je normale voeding krijg je meestal niet genoeg van deze vitamine binnen.
Zwanger worden? Let ook op de voeding van je partner!
- Eet elke dag minimaal 200 gram groente en twee stuks fruit.
- Extra vitamine C bevordert de beweeglijkheid van sperma.
- Zorg voor voldoende zink. Dit mineraal zit onder andere in vlees, vis, zaden, eieren en granen.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, is het belangrijk je zo goed mogelijk op een zwangerschap voor te bereiden. Sta eens goed stil bij je gezondheid, voedingspatroon en leefwijze, maar ook bij medicijn gebruik, ongezonde gewoonten of verslavingen. Door een gezonde leefwijze draag je al voor de bevruchting bij aan de gezondheid van je toekomstige kind. En kun je de kans op een zwangerschap verhogen.