Vitamines vóór het zwanger worden

Wil je zwanger worden? Dan is het belangrijk dat je voldoende vitamines binnen krijgt. Daarnaast moet ook je partner voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op bevruchting van jouw eicel te vergroten. Op deze pagina lees je hier meer over.

Zwanger worden en vitamines slikken?

Vitamines zijn belangrijk voor ieder mens. Als je zwanger wilt worden, is het nog belangrijker dat je voldoende vitamines binnen krijgt. De meeste vitamines moeten we binnenkrijgen via de voeding. Een gevarieerd en gezond eetpatroon helpt je daarbij. Als je zwanger wilt worden, kun je het beste extra vitamine D en foliumzuur slikken. Ook kun je een speciale zwangerschapsmultivitamine gebruiken die is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven. Zo weet je zeker dat jij voldoende vitamines binnenkrijgt!

De belangrijke vitamines voor als je zwanger wilt worden

Vitamine D en foliumzuur zijn erg belangrijk wanneer je zwanger wilt worden en zwanger bent:
  • Vitamine D is nodig voor de opname van calcium. Het is dan ook belangrijk voor de ontwikkeling van de botten van je baby. Daarom kun je het beste voor en tijdens je zwangerschap,10 mcg extra vitamine D per dag slikken.
  • Foliumzuur (vitamine B11) zorgt ervoor dat je baby minder risico loopt op een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte. Ons lichaam maakt van nature niet voldoende van deze vitamine aan. Om de hoeveelheid foliumzuur in je lichaam op tijd op peil te krijgen, slik je het liefst al in de periode dat je zwanger probeert te worden 400 mcg extra foliumzuur per dag.

Pas op met vitamine A als je zwanger wilt worden

Vitamine A is een vet oplosbare vitamine die, als je er te veel van inneemt, voor aangeboren afwijkingen kan zorgen bij je ongeboren baby. In veel vitaminesupplementen voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, zit daarom geen vitamine A maar bètacaroteen. Ons lichaam maakt van bètacaroteen zelf vitamine A aan. Dit is volkomen veilig, omdat je lichaam nooit meer van deze vitamine aanmaakt dan nodig.

Vitamines voor de man

Om zwanger te kunnen worden, moet natuurlijk ook het sperma van je partner van goede kwaliteit zijn. Ook voor hem is een teveel aan vitamine A niet goed, omdat dit de spermakwaliteit kan verslechteren. Het is voor je vriend of man wel goed om voldoende zink en vitamine C binnen te krijgen, omdat dit de kwaliteit van het sperma juist verbetert. Zink zit vooral in vlees, vis en volkorenproducten. Vitamine C zit in groenten, fruit en aardappelen.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, is het belangrijk je zo goed mogelijk op een zwangerschap voor te bereiden. Sta eens goed stil bij je gezondheid, voedingspatroon en leefwijze, maar ook bij medicijn gebruik, ongezonde gewoonten of verslavingen. Door een gezonde leefwijze draag je al voor de bevruchting bij aan de gezondheid van je toekomstige kind. En kun je de kans op een zwangerschap verhogen.