Stoppen met de pil

Heb je besloten voor een kindje te gaan en daarom te stoppen met de pil? Dan is het goed om te weten wat er in je lichaam gebeurt. Nu je geen anticonceptiepil meer slikt, wil niet zeggen dat je meteen zwanger raakt. Je lichaam heeft tijd nodig om je normale cyclus weer op de rit te krijgen en dat kan soms een aantal weken of maanden duren. Op deze pagina lees je hier meer over.

De werking van de anticonceptiepil

Zonder gebruik van de anticonceptiepil heb je normaal gesproken een menstruatiecyclus die 24 tot 35 dagen duurt. Er wordt dan een eitje rijp gemaakt voor de eisprong en het baarmoederslijmvlies bereidt zich voor op een zwangerschap. Na de eisprong is het eitje klaar om bevrucht te worden. Gebeurt dit niet, dan wordt het baarmoederslijmvlies weer afgebroken en ontstaat je menstruatie.

Zodra je de pil gaat slikken, wordt je eigen cyclus als het ware platgelegd. Door de hormonen in de anticonceptiepil heb je geen eisprong meer en het baarmoederslijmvlies is minder toegankelijk voor spermacellen. Je hebt dus zogezegd een kunstmatige cyclus. Wil je zwanger worden, dan zal moeder natuur het weer over moeten nemen en moet je stoppen met de pil.

Je bent gestopt met de anticonceptiepil: en nu?

Na het stoppen met de anticonceptiepil kan het best een poosje duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Wees niet ongerust als dit enkele maanden duurt. Bij sommige vrouwen duurt het tot wel een jaar voordat alles weer normaal is! De kans dat je direct na het stoppen met de pil zwanger wordt, is dan ook niet zo groot. Heb je een reden om toch sneller zwanger te willen worden? Dan kan je huisarts je eventueel een medicijn voorschrijven dat de eisprong opwekt. Gun jezelf en je lichaam echter de tijd die nodig is en maak je niet te snel zorgen.

Stoppen met pil: de bijwerkingen

Het is een fabeltje dat je lichaam moet ‘ontpillen’. Na het stoppen met de anticonceptiepil kun je dus in principe zwanger worden. Ook het van de ene op de andere dag stoppen met de pil is geen probleem. Houd er wel rekening mee dat je last kunt krijgen van bijwerkingen zodra je stopt. Denk hierbij aan stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, hoofdpijn en misselijkheid. Meestal trekken deze klachten na verloop van tijd vanzelf weg.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, is het belangrijk je zo goed mogelijk op een zwangerschap voor te bereiden. Sta eens goed stil bij je gezondheid, voedingspatroon en leefwijze, maar ook bij medicijn gebruik, ongezonde gewoonten of verslavingen. Door een gezonde leefwijze draag je al voor de bevruchting bij aan de gezondheid van je toekomstige kind. En kun je de kans op een zwangerschap verhogen.

Meer tips om je voor te bereiden op zwangerschap? Bekijk ze hier.