Roken, alcohol & drugs

Stop met roken zodra je zwanger wilt worden. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico van een kind met een gespleten gehemelte, groeivertraging en klompvoetjes, maar ook van een placentaloslating, miskraam en een doodgeboorte. Roken verdikt de placentawand, waardoor de baby moeilijker voeding en zuurstof opneemt. Daarnaast heeft de baby meer moeite zijn afvalstoffen kwijt te raken. Ook verhoogt het de concentratie koolmonoxide in het bloed dat giftig is en de zuurstof uit het bloed verdrijft, waardoor de baby zuurstofgebrek krijgt. Kortom, stop zo snel mogelijk met roken, ook de man, zodat de kans op meeroken zo klein mogelijk is.

Alcohol

Moet je als vrouw je drinkgedrag al aanpassen voordat er ook maar sprake is van een zwangerschap? In de aanloop naar de zwangerschap is het aan te raden om te stoppen met het drinken van alcohol. Alcohol verhoogt namelijk de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Dat heeft invloed op de menstruatiecyclus.

Vrouwen die gemiddeld vier glazen wijn, bier of gedestilleerd per dag of meer nemen, kunnen menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Geregeld komt het voor dat een zwangerschap pas wordt ontdekt na een paar weken. Als je dan bent doorgegaan met drinken, heb je je kind tijdens de vorming van de organen blootgesteld aan alcohol en dat is niet goed.

Drugs

Stop direct met het gebruik van drugs zodra je zwanger wilt worden. Gebruik van drugs is rond de bevruchting en tijdens de zwangerschap ronduit gevaarlijk voor het ongeboren kind.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, is het belangrijk je zo goed mogelijk op een zwangerschap voor te bereiden. Sta eens goed stil bij je gezondheid, voedingspatroon en leefwijze, maar ook bij medicijn gebruik, ongezonde gewoonten of verslavingen. Door een gezonde leefwijze draag je al voor de bevruchting bij aan de gezondheid van je toekomstige kind. En kun je de kans op een zwangerschap verhogen.