Foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap

Wie zwanger is, hoort het vast en zeker vaak langskomen: “Je moet wel voldoende foliumzuur binnenkrijgen hoor!” En dat klopt. Op deze pagina lees je wat foliumzuur precies is, waarom het belangrijk is en hoe je ervoor zorgt dat je er voldoende van binnenkrijgt.

Wat is Foliumzuur?

Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11. Het is een stof die niet door ons eigen lichaam kan worden aangemaakt. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur wordt vooral gebruikt voor en tijdens de zwangerschap om aangeboren afwijkingen bij de baby te voorkomen. Daarnaast wordt het vaak voorgeschreven bij bloedarmoede.

Wat doet foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap?

Het is een misverstand dat foliumzuur de kans op een zwangerschap vergroot. Toch is het belangrijk om foliumzuur te slikken zodra je stopt met de pil. Deze stof zorgt er namelijk voor dat je baby minder risico loopt op een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte. Al voordat je zwanger bent, moet er dus voldoende foliumzuur in je lichaam aanwezig zijn. Het kan echter enkele weken duren voordat de hoeveelheid foliumzuur in je lichaam voldoende is. Daarom is het advies om al extra foliumzuur per dag in te nemen wanneer je zwanger wilt worden.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt?

In ons dagelijks voedsel zit vaak foliumzuur. Bijvoorbeeld in (groene) groenten, volkorenproducten, brood, vlees en in zuivel. Maar om voldoende van deze stof binnen te krijgen, zou je tot wel dertig sneeën bruin brood per dag moeten eten! Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse voedingssupplementen om je voeding aan te vullen, zoals foliumzuurtabletten en multivitaminen voor zwangere vrouwen . Zo weet je zeker dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Davitamon Foliumzuur met vitamine D voorziet in de dagelijks aanbevolen hoeveelheid extra foliumzuur en vitamine D. Kijk voor meer informatie op www.davitamon.nl/zwanger.

Heb je een tekort aan foliumzuur na je zwangerschap? Dan voel je je vaak vermoeid en kun je onder andere last hebben van een pijnlijke mond. Deze verschijnselen heb je bijvoorbeeld als je lijdt aan bloedarmoede. In dat geval kun je de foliumzuurtabletten gewoon blijven slikken, ook als je borstvoeding geeft. Van foliumzuur krijg je namelijk nagenoeg geen bijwerkingen.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, is het belangrijk je zo goed mogelijk op een zwangerschap voor te bereiden. Sta eens goed stil bij je gezondheid, voedingspatroon en leefwijze, maar ook bij medicijn gebruik, ongezonde gewoonten of verslavingen. Door een gezonde leefwijze draag je al voor de bevruchting bij aan de gezondheid van je toekomstige kind. En kun je de kans op een zwangerschap verhogen.