Mannelijke hormonen
In de zaadballen worden naast zaad ook mannelijke hormonen aangemaakt. De aanmaak van zaad en hormonen gebeurt niet zoals bij vrouwen cyclisch maar continu. Net als bij vrouwen worden de zaadballen gestimuleerd door de hormonen FSH en LH. FSH zorgt dat de ballen zaad gaan maken, en LH zet aan tot de productie van testosteron. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon.
Als er teveel zaad of testosteron wordt geproduceerd in de zaadballen wordt er een remmechanisme in gang gezet waardoor de zaadballen worden geremd in de productie. Als ze te weinig zaad of testosteron produceren worden ze juist extra gestimuleerd.
Het is dus eigenlijk een kwestie van vraag en aanbod.
Zaadcellen, hoe komen deze eigenlijk tot stand?
Bij mannen worden hun zaadcellen aangemaakt vanaf de pubertijd. Na de eerste zaadlozing gaat de aanmaak van zaadcellen hun hele leven door, maar al zal de productie en kwaliteit met de jaren afnemen.
De ontwikkeling van zaadcellen begint in de wand van het zaadbuisje. In de wand van het zaadbuisje verandert de zaadcel in een soort kikkervisje, een cel met een lange staart. Het duurt ongeveer 61 dagen voordat een zaadcel zich in het zaadbuisje heeft ontwikkeld tot een volgroeide zaadcel. Als een zaadcel volgroeid is, verlaat hij de wand van het zaadbuisje en wordt de zaadcel opgeslagen in de bijbal. Hier krijgt de zaadcel het vermogen om te bewegen, in totaal verblijft de zaadcel nog één tot twee weken in de bijbal. Bij elkaar duurt het 72 dagen voordat een zaadcel helemaal rijp is om een vrouw te bevruchten. Het reservoir van de bijbal bevat voldoende zaad voor enkele vruchtbare zaadlozingen. Als rijpe zaadcellen te lang in de bijbal blijven sterven ze af en worden ze opgenomen in het bloed. Zo blijft de productie van zaadcellen continu in beweging.
Sperma
Bij een zaadlozing worden de zaadcellen met grote kracht uit de penis gestuwd. Onderweg naar buiten worden de zaadcellen van vloeistof voorzien, vanaf dit moment heten de zaadcellen sperma.
Het vocht uit de zaadbuisjes geeft de zaadcellen voeding en het vermogen om te kunnen zwemmen. Prostaatvocht zorgt ervoor dat de zaadcellen beschermt worden tegen het zure klimaat in de vagina en tot slot zijn er nog kleine kliertjes die glijmiddel en extra voeding geven. Per zaadlozing wordt ongeveer 3 tot 5 ml sperma geloosd (een vingerhoedje vol), dat normaal gesproken tussen 100 en 200 miljoen zaadcellen bevat. Per milliliter zijn er dat er zo’n 20 tot 50 miljoen.
Hoe lang leeft een zaadcel?
Zaadcellen leven langer dan een eicel. Algemeen wordt aangenomen dat ze in het slijm van de baarmoederhals tot 72 uur overleven. Er zijn extreme gevallen bekend dat zaadcellen soms wel een week in leven kunnen blijven maar deze zijn zeldzaam. De kans op bevruchting is op het moment van de eisprong tot een halve dag erna het grootst. Zelfs drie keer zo groot als in de zeven dagen voor de eisprong.
Meer weten over het mannenlijk lichaam?

Bij zwanger worden denken we snel het eerste aan de vrouw. Maar ook de man speelt een grote rol bij het zwanger worden. Zonder zaadcel kan er namelijk geen eicel bevruchting plaatsvinden. Verdiep u daarom ook in het mannelijk lichaam en de hormoonhuishouding van de man.