Veelgestelde vragen

Als iemand u vraagt wat de datum van uw laatste menstruatie was, betekent dit de dag dat ze begon, d.w.z. de dag die overeenstemt met de eerste dag dat u bloed verliest. Dit is de eerste dag van uw menstruatiecyclus.

Zolang de eicel intact is, hebt u kans om zwanger te worden. Meestal overleeft de eicel slechts maximaal zo’n 24 uur.

De kans is groot dat u altijd op dezelfde dag van de maand ovuleert, met mogelijk een of twee dagen verschil.

Als u lange tijd de pil hebt gebruikt, betekent dit niet dat een ovulatie langer uitblijft. U kunt meteen na het stoppen van de pil al ovuleren.

Als u zwanger wilt worden, stopt u best meteen met drinken en roken. Sigaretten, alcohol en drugs hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Vergeet niet dat u meestal al twee weken zwanger bent als blijkt dat uw zwangerschapstest positief is. Juist deze twee weken zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo.

De eerste dag van uw menstruatie komt overeen met de eerste dag van uw menstruatiecyclus. Op deze dag begint u uw temperatuur te nemen. Bij een normale cyclus zult u merken dat rond de 11e tot de 13e dag uw temperatuur meer dan 0,2 graad zal stijgen en daarna opnieuw daalt. Dit geeft aan dat de eisprong heeft plaatsgevonden en zo weet u op welke dagen u het vruchtbaarst bent.

Tijdens uw menstruatiecyclus verandert het soort en de hoeveelheid baarmoederhalsslijm. Rond de ovulatie kunt u meer afscheiding merken die dunner, elastischer en helder- of donkerwit van kleur is. Dit geeft aan dat de dagen waarop u het vruchtbaarst bent, nu beginnen.

Het is niet duidelijk of u al dan niet een ovulatie hebt gehad aangezien u sinds de geboorte geen menstruatie hebt gekregen. Als u over tijd bent, is het aan te raden om twee of drie weken te wachten voordat u een zwangerschapstest doet. Als u uw menstruatie krijgt, bent u niet zwanger. De pil die u opnieuw bent beginnen innemen, is pas doeltreffend vanaf de tweede strip. Neem dus tot dan zeker extra voorzorgen!

In dit geval is het best dat u een zwangerschapstest doet om zeker te zijn. Een temperatuur van 37 graden in combinatie met de symptomen die u omschrijft, kan op de eerste tekenen van zwangerschap wijzen. Maar alleen met een test bent u helemaal zeker. Veel succes!

U kunt een ovulatietest doen zodat u weet wanneer uw eisprong plaatsvindt. De eerste dag van uw menstruatie komt overeen met de eerste dag van uw menstruatiecyclus. Meestal vindt de ovulatie 11 tot 13 dagen later plaats. In deze periode bent u dus vruchtbaar. Als u geen ovulatie hebt of bij een onregelmatige cyclus, raadpleegt u best uw gynaecoloog. Het is in elk geval aangewezen om advies te vragen aan uw arts.