Geschiedenis van de zwangerschapstest

Sinds het oude Egypte

Predictor was de eerste en is nog steeds de meest bekende zwangerschapstest van Nederland. Predictor is betrouwbaar en biedt je optimale zekerheid. Het fenomeen zwangerschapstest is al eeuwen oud. 

In Egyptische geschriften van eeuwen geleden staat al een zwangerschapstest beschreven. De vrouw moest een mengsel drinken van meloensap en moedermelk van een moeder die net een zoon had gekregen. Moest de vrouw daarna overgeven, dan werd aangenomen dat ze zwanger was. Dat die test grote hoeveelheden foute uitslagen opleverde, laat zich raden. 

In Hebreeuwse geschriften komt een test voor die de vrouw over een zachte ondergrond liet lopen. Zakte ze daarin diep weg met haar voeten, dan was ze zwanger. Pas in de jaren twintig van de twintigste eeuw kwamen er testen, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Maar alleen artsen konden die testen toen nog afnemen.

Sinds 1971

Predictor werd in 1971 geïntroduceerd als de allereerste zwangerschapstest voor thuisgebruik. Vanaf dat moment kon een vrouw er zelf op een betrouwbare en eenvoudig manier achter komen of ze zwanger was of niet en dat was nieuws. AVRO’s Televizier had het zelfs ’s avonds in de uitzending hierover. 

Maar openlijk vragen naar Predictor in de winkel was vaak nog een enorm taboe. In de reclamefolders zat zelfs een bonnetje met daarop “Mag ik een Predictor?”. Dat kon in de drogist discreet aan een van de medewerkers gegeven worden. Die pakte de Predictor onder de toonbank in en overhandigde de test onherkenbaar aan de klant.

Toen een klein laboratorium

De allereerste Predictor had veel weg van een klein laboratorium. Je moest een paar druppels urine met gedestilleerd water bij een reageervloeistof in een reageerbuisje doen. 

Dan goed schudden en twee uur trilvrij wegzetten. Op het spiegeltje onderin de houder van het reageerbuisje kon je vervolgens de uitslag zien. Het had iets magisch. Toch was het voor die tijd een klein technisch wonder. Al bij negen dagen over tijd kon je er binnen twee uur achter komen of je zwanger was of niet. En het werk nam maar drie minuten in beslag. Wel moest je persé ochtendurine gebruiken, want dat was geconcentreerder.

Nu glasvezeltechniek en gouddeeltjes

Tegenwoordig is de techniek zo ver gevorderd, dat het niet uitmaakt wanneer je de test doet. Zelfs de kleinste hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG wordt al opgemerkt. 

Het kleine laboratorium heeft plaats gemaakt voor glasvezel en gouddeeltjes. De glasvezel dient als transportmiddel voor het opnamesponsje, de gouddeeltjes voor het zichtbaar maken van de uitslag. 

De technische ontwikkelingen worden voortdurend in de gaten gehouden, om de kwaliteit van de test zo hoog te houden als je van Predictor mag verwachten. Overigens was de betrouwbaarheid van Predictor in 1971 al meer dan 99%.

Wil je meer weten over de huidige testen van Predictor? Bekijk dan ook eens de nieuwe product range.