KOOP NU

HCG HORMOON

Misschien heb je al wel eens van het HCG hormoon gehoord. Dit hormoon wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd.

Het HCG hormoon, van levensbelang voor je baby

Misschien heb je al wel eens van het HCG hormoon gehoord. Dit hormoon wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. HCG is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt zodra de bevruchte eicel is ingenesteld. Het wordt aangemaakt door het embryo in je lichaam en zorgt onder andere voor het ontstaan van de vruchtvliezen. Wanneer de bevruchting succesvol is, zullen de HCG waarden in de lichaam toenemen: dat is hét teken dat je zwanger bent!

De toename van HCG waarden

Direct vanaf de bevruchting wordt het HCG hormoon aangemaakt. Iedere 24 uur verdubbelen de HCG waarden zich. Dit is van levensbelang voor je baby, maar wat minder prettig voor jezelf. Het zwangerschapshormoon HCG is namelijk de oorzaak van veel zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid, gevoelige borsten, stemmingswisselingen en vaker moeten plassen.

Gelukkig bereiken de HCG waarden hun piek rond de tiende week van je zwangerschap. In de meeste gevallen nemen na die week de zwangerschapssymptomen weer af. Het HCG hormoon blijft echter gedurende de hele zwangerschap in je lichaam aanwezig.

HCG heet niet voor niets het 'zwangerschapshormoon'

Het HCG hormoon wordt niet zonder reden het zwangerschapshormoon genoemd. HCG wordt namelijk aangemaakt voor de groei en ontwikkeling van je baby. In de eerste drie maanden maakt je lichaam teveel van dit hormoon aan. Het overschot wordt uitgescheiden via je urine. Door middel van een zwangerschapstest – die de HCG waarden meet – kun je dan ook nagaan of je inderdaad zwanger bent.

Het kan zijn de HCG waarde in je urine aan de lage kant is. Dit zou kunnen duiden op een aankomende miskraam. Het kan ook zijn dat de HCG waarde juist heel erg hoog is. Dat kan betekenen dat je in verwachting bent van een tweeling. Heb je twijfels na het doen van een zwangerschapstest? Raadpleeg dan je arts. Hij kan via een bloedtest de exacte HCG waarde meten.

 

Meer lezen over zwangerschapshormonen?

Samenwerkingspartners
kraamzorg kraamvogel mijn verloskundige moeders voor moeders
SNEL RESULTAAT ONZE PRODUCTEN ZWANGER WORDEN ZWANGER ZIJN KOOP NU